Суспільство

Седнівські мумії: більшовики майже сотню років тому порушили спокій усипальниці родини Лизогубів

Окрім усім відомої Гергіївської церкви в селищі Седнів, що на Чернігівщині, є кам’яна Воскресенська церква. Вона була родинним храмом-усипальницею дворянської родини Лизогубів.

«Із цією метою храми представники заможних родин і будували, адже практика така дуже давня, ще від князівських часів. Зокрема, в Чернігові у Спаському соборі та в Борисоглібському теж деяких князів ховали», – розповів чернігівський історик Андрій Подвербний. 

У нинішньому, 2024 році, якраз буде 100 років, як поховальні крипти родини Лизогубів відкрили. Сталося це якраз наприкінці січня-лютого 1924 року. Тож комісія, яка на той час працювала, виявила муміфіковані тіла спочилих представників родини Лизогубів.

«Тіла муміфікувалися природно. Бо в церковних криптах особливий ґрунт, до того ж там відповідна температура і вологість, що сприяло тому, аби вони стали засушеними без виймання органів, на зразок як у єгипетських мумій. Відкрили дві крипти, в кожній із них було понад 20 трун із муміями», – зазначив історик і краєзнавець Андрій Курданов.

За його словами, в 1924 році представники області думали, що в тих криптах щось заховане, тому й повідкривали.

«Звісно, на цих муміях були золоті прикраси, деякі були в козацькому вбранні. Тому цінності одразу вилучили.

Це така сама історія, як через певний час була з Кирилом Розумовським, коли відкрили склеп, бо треба було туди полізти та подивитися. І тоді ж забрали булаву та цінності. А решту зі сміттям просто позакидали. Бо в роки становлення радянської влади все робилося безбожно», – пояснив краєзнавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові шукають волонтерів, які можуть рубати дрова, прибирати вольєри або просто чухати котів (Фото)

Не краща доля спіткала й мумії представників родини Лизогубів. Андрій Подвербний розповів, що муміфіковані тіла більшовики використовували для своєї антирелігійної пропаганди. Возили їх по всьому радянському союзі, аби показати, що церква каже неправду, що тільки тіла святих зберігаються.

«Окрім не тільки оглядів у музеях, було безбожне ставлення до них навіть у самому Седневі, коли діти ці мумії витягували, лякали ними дівчат», – розповів Андрій Курданов.

З огляду на таке ставлення, дивно, що до наших днів збереглися дві мумії.

«Одна мумія збереглася в Києво-Печерській Лаврі, і її в 1990-му чи в 1991 році привезли до Воскресенської церкви, вона там досі є. Є ще одна лизогубівська мумія. А коли я розмовляв із Василем Миколайовичем Безякіним, який був автором реставрації Воскресенської церкви у 80-х роках, то він розповідав, що під час роботи у храмі бачив кістки. І скоріш за все, щоб далі не було глумливих дій, мабуть, просто під час реставрації їх склали в одній крипті та застелили підлогою. Так як воно й було до 1924 року», – повідомив Андрій Курданов.

Про седнівських мумій відзняли фільм «Седнів таємничий. Мандри мумій Лизогубів», презентація якого відбудеться наприкінці січня або на початку лютого. У фільмі семеро чернігівських експертів-істориків докладно розповідатимуть про седнівських мумій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button