Суспільство

Село на Семенівщині отримало власний історичний відеоблог

«Привет из Тополёвки» — саме таку назву має відеоблог про це село в Семенівському районі. Веде його київський фотограф Максим Солодкий, який розповідає у відеороликах про свою історичну батьківщину, адже саме в цьому селі проживали його дідусі та бабусі.

Автор блогу каже, що в дитинстві бував у Тополівці тільки влітку, але йому тут страшенно подобалось. Вже в дорослому віці вирішив дізнатись, як саме це село жило раніше та про власний родовід. Але буквально за пару місяців знайшов для себе чимало цікавої інформації про історію не тільки родини, а й усієї Тополівки, тому вирішив поділитись нею з іншими. Він застосував сучасні технології, аби зробити історію села загальнодоступною, та запустив власний канал на «You Tube».

«Є книги по 500 сторінок, у яких лише один абзац про Тополівку. Я думаю, певно, ніхто не шукатиме цю літературу й інформацію в ній. А так відкрив відео – і можеш отримати вже готову інформацію», – впевнений блогер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козелець очима тревел-блогера

За фахом Максим Солодкий – юрист, саме знання в цій сфері допомогли йому розібратись, яким саме чином краще збирати факти. Тому по достовірні дані він звернувся до офіційних документів. Для цього довелося досліджувати архіви, стародавні карти та інтернет.

«Усі архіви в Чернігові, а оскільки я зараз перебуваю далеко звідти, то виходом став інтернет. Тут я вишукував старі книги, оцифровані архіви з церкви, знайшов цікаві факти про прізвища корінних жителів Тополівки. У 200-річних документах я знайшов прізвища родин, які й зараз живуть у селі. Є навіть ціла вулиця, яку місцеві називають Шморгунівка, і насправді там дуже багато людей живе із прізвищем Шморгун», – ділиться Максим Солодкий.

Власний проект Максим Солодкий запустив майже півроку тому. За цей час він встиг розповісти своїм глядачам про історію виникнення Тополівки.

«Я задався питанням, коли саме та хто заснував Тополівку. Виявилося, що цією людиною був Федір Топольницький, який діяв за універсалом гетьмана Івана Мазепи. Так я дізнався, що Тополівка тісно пов’язана з цією видатною постаттю», – розповів автор блогу Максим Солодкий.

Дізнався він і про те, що колись у селі та навколишніх хуторах проживало близько тисячі мешканців, на відміну від нинішньої сотні, та про церкву, від якої зараз уже нічого не залишилось. Саме про неї йтиметься в майбутніх роликах автора. З’являться відео і про те, як важко переживало село окупацію нацистів. Також чоловік планує показати світу фотографії жителів села 50-60-річної давнини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відеоблогери, ютубери – зірки нового покоління (Відео)

У своїх роликах Максим Солодкий відтворив екскурсію Тополівкою з власних фотографій, які він відзняв ще 10 років тому.

Максим Солодкий займається блогом у вільний від роботи час та характеризує його як своє хобі. Тому наразі блог популярний тільки серед жителів Чернігівщини та самого села.

Чоловік розповідає, що, досліджуючи Тополівку, знайшов чимало фактів про Чернігівщину, тому в майбутньому планує розширювати географію своїх досліджень і знімати ролики про інші населені пункти області.

«Закликаю вивчати історію своєї родини та рідного краю, зберігати її для нащадків. Нехай молоді люди здобувають інформацію у своїх батьків і приносять їй в інтернет, і нехай дізнаються щось нове з інтернету – і розповідають старшому поколінню. Сьогодні важливо відчувати свій зв’язок з історією, щоб розуміти, хто ми і що ми можемо зробити для України», – зазначає автор блогу «Привет из Тополёвки» Максим Солодкий.

Посилання на ютуб-канал — «Привет из Тополёвки«.

Ще статті по темі

Back to top button