Суспільство

Село, в якому люди живуть і радіють: реалії Прогресу

Завдяки реформі децентралізації життя в багатьох населених пунктах Чернігівщини змінилося на краще. Серед таких є й село Прогрес, що належить до однієї з передових громад області – Кіптівської.

Староста Прогресівського старостинського округу Ірина Додатко зазначає, що завдяки позитивним змінам у їхньому селі створені всі умови для людей, аби жити та радіти життю.

«У нас населення 863 людини. Село в нас компактне. На території старостату розташована опорна школа, є дитячий садочок, який відвідують 25 діточок, будинок культури, у якому розміщений відділ культури, сім’ї, молоді та спорту, відділ освіти також на нашій території знаходиться. Я сказала б, що в нас тут другий центр після Кіптів», – у коментарі для ЧЕline зазначила староста.

Позитивні зміни в громаді люди відчули після об’єднання. Адже саме завдяки реформі децентралізації все змінилося на краще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сосниці працюють над збільшенням закупівельної ціни на молоко у людей (Фото)

«Хоч який заклад у селі візьмемо, всі приведені до ладу, не гірше, ніж у місті. Ось наш пункт здоров’я просто змінився. Тепер у ньому тепло та затишно.

Поліцейську станцію облаштували. Опорна школа в нас дуже хороша. До неї підвозять учнів із довколишніх сіл шкільними автобусами. У школі прекрасний ремонт і чудова їдальня. І ще планується зробити утеплення самого приміщення школи.

Ми дуже задоволені тим, що перші об’єдналися в 2015 році.

Порівняно з селами, які тільки нещодавно приєдналися до нашої громади, ми – у виграшному становищі. Як каже голова нашої громади: «Краще їхати в першому вагоні, ніж в останньому», сказала Ірина Додатко.

Село прогресивне і, що важливо, тут є робочі місця для своїх жителів.

«У село зайшов інвестор із вирощування зелені, зокрема салату. То на роботу на це підприємство ходить не лише молодь, а й пенсіонери. Люди дуже задоволені, адже мають роботу у рідному селі.

Також інвестор допомагає у вирішенні деяких питань, що стосуються нашого населеного пункту», повідомила староста.

Завдяки вигідному розташуванню населеного пункту люди з Прогресу легко можуть дістатися до Чернігова та до Києва, де також знаходять собі роботу.

«Взагалі, за статистикою, у нас молоді від 18 до 25 років – у межах 250-260 осіб. Щоправда, студенти, які навчаються в Києві, намагаються залишитись у столиці», зазначила Ірина Додатко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скасування призову, або Чи отримають чернігівські юнаки повістки цієї весни

Нині ж у Прогресі працюють над тим, щоб життя людей стало ще комфортнішим. Ідеться про модернізацію системи водовідведення.

«Для нашого населеного пункту це було дуже болюче питання, бо уваги йому багато років ніхто не приділяв. У нас переважно двоповерхові будинки. І якщо виникають проблеми з водопостачанням і водовідведенням, то село паралізується. Колодязів у населеному пункті мало, усього 14, вода вибирається з них швидко. І каналізаційні системи уже стали непридатними.

І коли ми зважилися на об’єднання, основним питанням для нашого населеного пункту було саме водовідведення та водопостачання. І нині ми дуже задоволені, що в нас ця робота робиться, як воно повинно бути», повідомила староста Прогресівського старостинського округу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button