Суспільство

Що треба знати про Чистий четвер

Чистий четвер випадає на останній тиждень Великого посту і знаменує собою початок підготовки до світлого свята Воскресіння Христового. Історія Страсного четверга сягає своїм корінням у раннє християнство і пов’язана з Таємною Вечерею, однією із найбільш значущих євангельських подій, що передували розп’яттю Христа.

У четвер, зібравши своїх учнів, Ісус омив їм ноги, щоб показати, яким безмежним має бути смиренність справжнього християнина. Тому суть Чистого четверга — показати, наскільки ви готові бути терпимим, щирим, співчутливим до всіх навколишніх людей.

Чистий четвер для будь-якого християнина — це символ повного духовного і фізичного очищення. Правила наказують цього дня обов’язково відвідати храм, щоб причаститися та посповідатися у своїх гріхах. На світанку Чистого четверга треба скупатися в проточній воді (озері або річці) або піти до лазні. Вважається, що вода цього дня наділена потужними магічними властивостями, допомагає зміцнити дух й очистити душу, а гаряча пара сприяє оздоровленню тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні на Великдень: скільки відпочиватимуть чернігівці

Ще вдосвіта, до сходу сонця, селяни чистили в стайнях, коморах, на подвір’ї, в хатах — все повинно бути чистим і мати святковий вигляд. У саду і на городі господар згрібав на купу торішнє листя, бадилля бур’янів і підпалював, «щоб очистити землю від морозу, зими, смерті та всякої нечисті».

Дуже важливо пам’ятати, що Чистий четвер — це початок найсуворішої частини поста, яка триває аж до настання Великодня. Пост передбачає значні обмеження в їжі, повне утримання від куріння і прийому алкоголю.

Звісно ж, Страсний четвер — день капітального прибирання будинку та прання. Ні в п’ятницю, ані в суботу жодними господарськими справами вже не можна буде займатися, інакше «пил і бруд можуть потрапити в очі Ісусу». Крім прибирання, треба подбати і про великодній стіл: випекти паски, зробити сирну паску, пофарбувати яйця. В давнину Чистий четвер був справжнім днем пивоваріння — пиво варили на тиждень вперед!

Головна прикмета дня пов’язана з випічкою паски. Якщо паска вийшла пухкою, важкою і не пропеченою, вас чекає важкий рік, повний турбот. Якщо ж паска піднялася, зарум’янилася, вийшла легкою, тоді жодних лих у вашому житті не передбачається. Поганою прикметою також вважається віддати або винести на вулицю в Чистий четвер що-небудь зі своїх речей або домашнього начиння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський священик розповів, як зустрічати Великдень і що обов’язково треба покласти у святковий кошик

Чистий четвер — найкращий день, щоб уперше постригти волосся дитині, якій уже виповнився один рік. Стрижене волосся не викидають, а зберігають у спеціальному полотняному мішечку. Вважається, що це сильний оберіг, який захищає малюка від хвороб і бід. Також цього дня варто підстригти кінчики волосся і жінкам — їхні кучері стануть ще красивішими та пишнішими.

Із Чистим четвергом пов’язані й численні народні замовляння. Якщо у вас проблеми зі здоров’ям, облийте себе водою опівночі цього дня — хвороби зніме як рукою. Якщо ви хочете захистити будинок від злих сил, охрестіть стіни та стелі церковною свічкою і прочитайте ту молитву, яку ви знаєте. А жінкам, яким ніяк не вдається влаштувати особисте життя, люди похилого віку радять у ніч на Чистий четвер зайти по пояс у річку та попросити вищі сили зняти з них вінець безшлюбності.

У Карпатах Чистий четвер називали ще «живим», а тому гуцули з цієї нагоди розпалювали вогонь і тримали його доти, доки не виганяли тварин на пасовиська. Ним окурювали домашню худобу від злих духів. Ввечері після відправи в церкві люди запалювали свічки і намагалися принести «живий» вогонь до хати, щоб зробити кіптявою на сволокові чорний хрестик.

Ще статті по темі

Back to top button