Суспільство

Щоб не зіпсувати відпочинок: як підготуватися та що захопити в аптечку

Літо – традиційна пора відпусток. Проте відпочинок легко може зіпсуватися, якщо не підготуватися заздалегідь. Адже багато кому знайома ситуація, коли зміна клімату, неякісна їжа або перегрів на сонці можуть вибити з колії на кілька днів. Тож аби провести відпочинок з користю, а не бігати у пошуках лікарів, варто до відпустки підготуватися. Особливо, якщо вирушаєте до екзотичних країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні хочуть збільшити тривалість відпустки

Отже, якщо ви збираєтеся в екзотичну подорож, окрім звичної аптечки, лікарі радять поцікавитися списком країн, небезпечних з погляду малярії та жовтої лихоманки, який повинен бути в кожного турагентства.

Як розповіла журналістам ЧЕline завідувачка інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні № 2 Світлана Ворона, з тропічними хворобами чернігівським лікарям не довелося стикатися. Проте перед поїздкою необхідно зайнятися профілактикою.

«За 2 тижні до виїзду рекомендують протималярійні препарати і потім – упродовж усього періоду перебування там», – пояснює лікар.

Також якщо ви збираєтеся відвідати країну, яка є у списку небезпечних щодо жовтої лихоманки, варто зробити щеплення. У Чернігові та області його не роблять, лише в Києві та Одесі. Переважно вакцинуються люди, як їдуть до таких країн на тривале перебування – роботу чи проживання. Після вакцинування видають спеціальний сертифікат міжнародного зразка.

Попри це, не варто забувати про елементарні заходи безпеки не лише на відпочинку за кордоном, але й в Україні.

«З огляду на спеку, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, по можливості уникати покупки продуктів на стихійних ринках, якщо у супермаркетах, то обов’язково дивитися на термін придатності, пити лише бутильовану воду, у жодному разі не з якихось сумнівних джерел, молочні продукти термічно обробляти», – наголошує лікар-інфекціоніст Світлана Ворона.

Щодо наповнення аптечки, то лікарі радять брати з собою традиційні для вас ліки: знеболювальні, жарознижувальчі, препарати від розладів шлунка, для профілактики кишково-черевних інфекцій, антисептики тощо. Якщо ви вживаєте якісь ліки постійно, не зайвим про всяк випадок буде і рецепт на ці ліки чи висновок, підписаний лікарем.

Порядок ввезення лікарських засобів через митний кордон України встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 № 458, згідно з пунктом 1 якого громадяни можуть ввозити на митну територію України лікарські засоби, які переміщуються в ручній поклажі та/або в супроводжуваному або несупроводжуваному багажі громадянина, в таких обсягах:

у кількості, що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини);

у кількості, що не перевищує зазначену в наявному в особи рецепті на такий лікарський засіб, виданому на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров’я.

Ще статті по темі

Back to top button