Суспільство

Щоб зима була ситною: якими продуктами запасаються чернігівці на зиму

Зима 2022-2023 для українців буде важкою не тільки через непростий опалювальний сезон, а й із погляду доступності продуктів.

У воєнний час підходи до підготовки до зими зазнають кардинальних змін. Зокрема, запаси мають бути поживними та легкими в приготуванні. Тож їжею під час війни треба запасатися мудро, щоб навіть у тяжкі часи харчування було збалансованим.

Під час ворожого вторгнення до нашої області найтяжче було саме жителям Чернігова. Бо, окрім постійних обстрілів, суттєвих руйнувань, людських жертв та інших жахіть війни, додалася купа гуманітарних проблем. Одна із суттєвих: як харчуватися в умовах блокади, коли черги до нечисленних відчинених магазинів були кілометрові, а продавали здебільшого не те, що людям потрібне, а те, що залишилося. Додаткову проблему в цій ситуації створювала відсутність електроенергії. Тож люди з електричними плитами взагалі не могли ні чаю нагріти, ні супу зготувати.

Холодильники та морозильні камери без електроенергії довго не витримали. Чернігівці, які, звісно, мали можливість й умови, перетушковували, пересушували чи консервували в банки свої запаси на зиму. Натомість у багатьох оселях, чиї власники поспіхом повтікали від війни до більш безпечних місць, купа страв і продуктів у холодильниках просто зіпсувалася. Тож коли в місті, на щастя, стало спокійно, на смітники люди почали викидати зіпсоване м’ясо, сало та інші продукти. Жартували навіть, що то біологічна зброя.

Тому в нинішніх умовах, коли нас мало не щодня інформують про можливі проблеми з електропостачанням, варто правильно сформувати зимові продуктові запаси.

Усі, хто має городи, з року в рік уже добре вирахували, скільки потрібно картоплі, моркви, буряків та інших овочів на зиму. Вони вже давно в погребах. А хто сам не вирощує городину, то може купити все потрібне на базарі. Ціни, зокрема, на картоплю, яка цьогоріч щедро вродила, цілком прийнятні.

Окрім овочів, потрібні й інші продукти. Тож цікаво, чим саме запасаються чернігівці?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пітьмі: чернігівці розповіли, чим зайнятися, коли немає світла

Наталія Коцюбинська

Робимо, куди ж зараз без запасів? Овочі, крупи, макарони, консервація. Сухарі.

Тетяна Глюк

Особливих запасів не робили. Шість дволітрових банок огірків. Із минулого року дві трилітрові банки помідорів і трохи грибів та салатів лишилося. То й усе.

І різних круп по кілограму та макаронів як недоторканий запас лежить, але то на випадок, якщо все буде закрито, як у березні.

Михайло Жирохов

Та якось останні роки сенсу в консервації наша родина не вбачає – немає часу, та й за витратами виходить дорожче, ніж магазинні. Між тим, досвід війни 2014 року маємо, тому завжди запас макаронів, круп, олії був і є.

Наталія Іващенко

Із запасів хіба що консервація.

Сєргєй Карась

Власного городу немає, отже, не заготовляю консервацію, коштів, щоб накупити, наприклад, в’яленого м’яса, теж не вистачає. Все що маю – доволі великий запас круп. Щось із цього отримав як гуманітарку ще у квітні: тоді було вікно десь у два тижні, коли обстріли тільки закінчилися й зненацька почали приїжджати багато людей із гумдопомогою. Тож якщо російський диктатор остаточно не відірветься від реальності та не влаштує всім ядерну зиму, то холоди ми переживемо.

До запасу овочів, крупів, макаронів і олії варто додати м’ясні та рибні консерви, згущене молоко, шоколад, сухофрукти, цільнозернові батончики, розчинну каву, пакетований чай, печиво та напівфабрикати, які можна залити окропом і їсти.

Однак і робити спустошливі набіги на магазини, як це було на початку війни, також, напевно, не варто. В усьому краще знати міру, а то потім зіпсовані припаси просто підуть на смітник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині значно здорожчали продукти

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button