Суспільство

Щороку медики діагностують рак у майже 4 тисяч жителів області

Щорічно 4 лютого світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями. Цей день покликаний привернути увагу до профілактики злоякісних пухлин, їхнього раннього виявлення та лікування.

Онкологічні хвороби – одна з основних причин захворюваності та смертності в усьому світі.

Статистика, на жаль, невтішна – за дослідженнями Міжнародної протиракової асоціації, щорічно від різних форм онкопатології помирає майже 25 мільйонів людей, причому понад 50 відсотків з яких – у працездатному віці.

За прогнозами Міністерства охорони здоров’я України, до 2025 року рівень захворюваності на злоякісні новоутворення в державі досягне 100 тисяч нових випадків щорічно.

Відтак нині найпоширеніший вид злоякісних новоутворень серед чоловіків – рак легенів, шкіри, передміхурової залози, шлунка і колоректальний рак, а серед жінок – рак молочної залози, тіла і шийки матки та ободової кишки. Загалом Україна нині посідає друге місце в Європі за рівнем поширення раку та смертності від нього.

Згідно зі статистичними даними, щорічно медики Чернігівщини діагностують онкопатологію у майже 4 тисяч жителів області. За цими показниками область посідає одне з перших місць в Україні. Онкологи пов’язують це із загальними старінням населення, негативним впливом навколишнього середовища, недотриманням правил здорового харчування і активного способу життя, а також небажанням основної частини громадян своєчасно проходити профілактичні обстеження, хоча вони і доступні на будь-якому рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сітки, окопні свічки та шкарпетки: у громаді на Чернігівщині діти наближають перемогу (Фото)

Втім, Чернігівщина – чи не єдиний регіон в Україні, у якому працює обласна програма «Онкологія», яка дає відчутні результати у плані ефективного виявлення та лікування цього виду патології.

Онкологи зазначають – якби громадяни виваженіше ставилися до свого здоров’я і своєчасно обстежувалися – рівень захворюваності на злоякісні пухлини значно б знизився. Крім того, медики впевнені – чим раніше людина звернеться як за обстеженням, так із певними скаргами до спеціаліста, тим у неї буде більше шансів на одужання та повернення до нормального, звичного і якісного життя. Відтак фахівці наголошують: рак – не вирок, адже є безліч прикладів, коли навіть у 2-3 стадії його виліковують.

Втім, якщо людина хоче прожити життя без раку, їй варто дотримуватися певних правил, серед яких – виважене харчування, помірне заняття фізкультурою, уникнення вживання алкоголю (адже нині рак підшлункової залози, спричинений надмірним вживанням алкоголю, посідає одне з перших місць за смертністю від онкопатології), відмова від тютюнокуріння (рак легенів у 90% випадків спричинений курінням). Крім того, варто навчитися правильно реагувати на стреси, які також можуть стати чинником появи раку через негативний вплив на імунітет людини.

Є ще безліч інших хороших порад, які здатні значно зменшити ризик появи злоякісних пухлин. І їх можна характеризувати таким чином, як це зробив відомий німецький онколог Вальтер Каас, зазначивши: «Свіже повітря, хороший настрій, злагода у стосунках з людьми, різноманітне харчування дарами природи і ефективний сон – це п’ять чинників, що не дадуть раку шансів зіпсувати ваше життя».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button