Суспільство

Школярка з Чернігова здобула срібну медаль на Олімпіаді Геніїв

Чернігівська 11-класниця Дарія Любчикова виборола срібну медаль у категорії «Наука» в GENIUS Olympiad Ukraine – першій у світі ліцензійній національній Олімпіаді Геніїв. Назва її переможної роботи – «Вплив наночастинок на показники індукованих мутацій різних ліній Drosophila melanogaster».

Дарія Любчикова навчається в школі №12. Школярка зазначає, що захопилась біологією ще в 9 класі.

«Спершу я брала участь в олімпіадах з біології, багато займалася додатково з моїм вчителем Іриною Василівною, потім почала працювати над науковою роботою в Малій академії наук. Спочатку пройшла на Всеукраїнський етап, але воєнні дії перешкодили повноцінно підготуватися, тож місце не зайняла. А вже в 10 класі зайняла друге місце на Всеукраїнському етапі в секції «Селекція та генетика», завдяки чому разом із іншими МАНівцями змогла взяти участь у міжнародній виставці INOVA, що відбувалася восени минулого року в місті Загреб (Хорватія), від них і дізналася про GENIUS Olympiad Ukraine, вирішила спробувати свої сили», – розповіла ЧЕЛАЙН Дарія Любчикова.

У МАН Дарія Любчикова брала участь у секції кібербезпеки.

«Було надзвичайно цікаво виконувати цю роботу, оскільки співпрацювали не лише із керівником, а і з студентами «Чернігівської політехніки», вони допомогли мені з виконанням дослідження, що полягало у створення бота для Телеграму, також пройшла на Всеукраїнський етап, однак цього року виступаю лише в одній секції, оскільки виконання експерименту потребує дуже багато часу», – пояснює Дарія Любчикова.

GENIUS Olympiad Ukraine – перша у світі ліцензійна національна Олімпіада Геніїв. Роботи на Олімпіаду приймають у 9 категорій екологічного спрямування: наука, робототехніка, бізнес, музика, короткий фільм, мистецтво, креативне письмо, програмування.

«У всьому світі є інтерес до ролі наночастинок, що широко використовуються в харчовій, косметичній та інших галузях промисловості. Для перевірки впливу наночастинок на життєві функції еукаріот було досліджено показники індукованих мутацій, що допоможе оцінити можливі екологічні наслідки практичного використання наночастинок. Для дослідження мутацій у плодової мушки було використано наночастинки титану, нікелю та силіцію, одержані з лабораторії вірусології Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України. Дослідження з генетики виконувала на базі лабораторій природничо-математичного факультету НУЧК ім. Т.Г. Шевченка», –  захоплено розказує11-класниця.

У майбутньому Дарія Любчикова планує стати вчителем фізики і астрономії. Дівчина також мріє бути тренером, тому планує здобувати дві освіти одночасно.

Спілкувалась Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button