Суспільство

Шоколадна «Нутелла» та імперія масла: в Коропі виробляють особливу продукцію

В одному з фермерських господарств у Коропському районі виготовляють кілька десятків видів органічної продукції, зокрема, 15 видів вершкового масла. Про це повідомляє «Укрінформ».

«Вершкове масло у нас – базове, але, йдучи за побажаннями наших споживачів, ми ще додаємо туди насіння льону та конопель, різну зелень, зокрема руколу, часник. Для дітей замість «Нутелли» зробили шоколадне масло. На замовлення виготовляємо масло з медом, корицею, солодкою паприкою чи імбиром. Робимо також пряжене масло – його зараз модно називати «маслом гі». Воно має лікувальні властивості, на ньому можна смажити навіть для дітей», – розповіла заступник директора фермерського господарства Світлана Карацюба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Село з «родзинками»: як живуть Москалі на Чернігівщині (Фото, Відео)

Є в асортименті фермерів і масло з «живих» непастеризованих пряжених вершків, яке пахне ряжанкою – називається «Королівське».

Окрім цього, в господарстві вирощують усі традиційні українські овочі. Їх переробляють на натуральні соки, аджику, соуси, а також консервують із додаванням яблучного оцту, солять, квасять. Цукор нерідко замінюють медом.

Свою продукцію родина Карацюбів реалізує безпосередньо споживачам – возить до Києва, Чернігова, навіть пересилає до Львова. Пані Світлана каже, що з торговельними мережами маленькому господарству працювати складно. Там попит на органіку швидко зростає, а ФГ не може забезпечити необхідних обсягів.

«Ми мали гіркий досвід із однією київською мережею, де нас мало не оштрафували на 40 тис. грн. за зрив поставок. Нашим партнерам важко було зрозуміти, що влітку молока більше, а взимку менше, їм треба, щоб ми давали постійно однаково. І хоча в нас не так уже й мало корів – трохи більше 100, від яких ми щорічно надоюємо до 100 тонн молока, цього все одно недостатньо для утримання потоку продукції», – розповіла Світлана Карацюба.

Зараз фермери обслуговують приблизно півсотні родин. Раніше переважали жителі Київської області, зараз – більше з Чернігова. Органічну, трохи дорожчу продукцію купують не тільки заможні люди, а й прості, які хочуть або мусять їсти натуральне через проблеми зі здоров’ям. Водночас багато людей не знають, де можна придбати органічні продукти.

«Вони шукають нас, а ми шукаємо їх, бо можемо обслуговувати ще зо три десятка сімей», – зазначає пані Світлана.53172810_20

Ще статті по темі

Back to top button