Суспільство

Синоптики розказали, якої погоди чекати на Чернігівщині в грудні

Розпочинає зиму грудень. У народі відомі й такі його назви «хмурень», «стужайло», «лютовій», «вітрозим», «річкостав», «мостовик». Народна мудрість твердить: грудень і замостить, і зацвяшить, і саням хід дасть; у грудні сонце на літо, а зима на мороз; цей місяць рік кінчає, справжній зимі двері відчиняє, грудень око снігами тішить, проте вуха морозом рве. Дні тепер найкоротші, зате ночі довгі. Тому і прозвали цей місяць «ніч року».

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр з гідрометеорології.

Порівняно з листопадом у грудні температура знижується на 4º і у середньому за місяць становить 3,4º морозу.

Абсолютний максимум температури повітря у грудні за повоєнний період зареєстрований у 2008 році і дорівнює 12-14º тепла.

Абсолютний мінімум відзначався у 1997-му та подекуди в 1969 роках – 28-32º морозу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порятунок від коронавірусу: поради імунолога

Із настанням грудня частішають хуртовини, збільшується промерзання ґрунту не лише за рахунок надходження холодного повітря з Арктики, а й унаслідок радіаційного охолодження землі. У грудні найчастіше утворюється сталий сніговий покрив. Сніг дає не тільки вологу, він ще й захищає рослини від морозів. Під 2-3-сантиметровим його шаром температура буває на 4-5º вища, ніж на поверхні ґрунту без снігу, а 5-сантиметровий шар може створити різницю в температурі до 10º.

Кількість опадів за місяць дорівнює 46 мм. Середня багаторічна кількість днів з опадами у грудні становить 16-18.

За даними Українського гідрометцентру та світових центрів, середньомісячна температура повітря у грудні 2020 року очікується 2,0º морозу, що вище середніх багаторічних значень за базовий період (1981-2010 роки), кількість опадів – 46 мм, тобто в межах норми за цей період.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button