Суспільство

«Скажені реалії»: на Чернігівщині на людей нападають домашні коти

На Чернігівщині погіршилась ситуація з захворюваності на сказ тварин.

За 9 місяців нинішнього року лабораторно встановлено 78 випадків сказу диких і домашніх тварин.

Найбільше захворіло котів. Серед інших заражених сказом тварин – 19 собак, 17 лисиць, 2 єноти, рись, борсук і вовк. Про це ЧЕline повідомили в Державній санітарно-епідеміологічній службі в Чернігівській області.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року, чисельність хворих тварин збільшилась. Упродовж 9 місяців 2015 року було зафіксовано 32 випадки захворювання.

За словами спеціаліста служби Анатолія Хондоги, раніше в дикій природі застосовували вакцинацію.

— Цьогоріч не пам’ятаю, щоб таке робили. Більше про це сказати не можу, бо вакцинацією тварин займаються ветеринари, – каже чоловік.

Найбільша кількість лабораторно підтверджених випадків захворювання на сказ тварин – у Чернігівському, Ріпкинському, Козелецькому, Бобровицькому, Коропському, Носівському та Ніжинському районах.

Жителям Чернігівщини необхідно знати, що поява диких тварин у населених пунктах із нетиповою поведінкою, особливо вдень, втрата страху перед людиною – одна з характерних ознак захворювання на сказ. Контакту з такими тваринами слід уникати й вжити заходів до їх знищення.

Людина заражається від хворих тварин через ушкодження шкіри та слизових оболонок при укусах, подряпинах, обслиненні травмованої шкіри.

Зараження відбувається також і через предмети, забруднені слиною хворих тварин. Місце укусу чи обслинення необхідно негайно промити мильною водою, обробити йодом і звернутись по медичну допомогу.

Відомо, що вірус сказу виділяється зі слиною тварин за 10 днів до появи в них клінічних ознак захворювання. Отже, якщо людину покусала, подряпала чи обслинила навіть здорова на вигляд відома домашня тварина (кіт, собака), треба звернутися до лікаря, який надасть медичну допомогу, а для вирішення питання необхідності призначення щеплень постраждалому, тварину треба ізолювати та проводити спостереження за нею протягом 10-15 днів.

При проведенні щеплень проти сказу не можна займатися тяжкою фізичною роботою, перегріватись і переохолоджуватись, вживати будь-які спиртні напої протягом щеплення та 6 місяців після закінчення курсу щеплень.

Кожен згаяний день до початку щеплень становить небезпеку для життя.

— Якщо людину покусала хвора на сказ тварина, треба обов’язково робити щеплення, бо інакше людина помре. Вакцинація дає 100 % гарантію від захворювання. Наразі вакцини для людей в усіх районах вистачає. Придбана вона за державні кошти, – зауважив Анатолій Хондога.

До речі, упродовж 6 місяців поточного року по антирабічне лікування звернулись 1 177 осіб, призначені щеплення – 176.

На жаль, не обійшлося в області і без летальних випадків. Від сказу померла жителька Борзнянського району, 1972 року народження.

При епідеміологічному розслідуванні встановлено, що весною 2015-го її покусав домашній кіт, який наступного дня втік із дому. По медичну допомогу з цього приводу жінка не зверталась.

Зі скаргами, характерними для захворювання на сказ, вона звернулась до чергового лікаря тільки 28.08.2016 року. Бідолаху госпіталізували в інфекційне відділення. Клінічно встановлено діагноз – сказ. Призначене лікування ефекту не дало, хвора померла 31.08.2016 року.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. никого не смущает, что инкубационный период бешенства 10-15 дней, а
    женщина 1,5 года ходила после укуса кота… зачем вы этот бред пишите?

  2. Сказ — небезпечна штука. У моїх знайомих з села лисиця заскочила в двір. Собаки то її задушили… але ж довелося вбивати. Так сказали ветлікарі…

Back to top button