Суспільство

Скільки коштує оренда квартир у Чернігові: ріелтори розповіли про тенденції ринку нерухомості

Зростання мінімальних заробітних плат, монетизація субсидій, періодичні, але стабільні здорожчання в магазинах і зміни політичних еліт. Усі ці процеси активно впливають на ринок нерухомості. Зокрема на оренду житлового сектору.

Про ціни на орендоване житло та тенденції в їх змінах розповіла ріелтор агенції нерухомості «Бродвей» Оксана Косач.

«Насправді ціни на оренду житла минулого року і цього залишились приблизно на одному рівні. Змінилась лише комуналка. Саме суми в платіжках за комунальні послуги зараз відіграють, так би мовити, вирішальну роль у виборі житла і визначенні пріоритетів квартировинаймачів, яке житло вибирати. Найбільшим попитом користуються однокімнатні квартири в хорошому стані. Чесно кажучи, в мене зараз цілий список людей, які хочуть знайти хорошу «однушку» в нормальному стані. На ринку зараз немає достатньої кількості пропозицій, що перекрили б наявний попит на таке житло.

Що стосується вартості, то ціни приблизно на одно- і двокімнатні квартири майже однакові. Різниця тільки у вартості комуналки. Щодо однокімнатних квартир. Найдорожчі в центрі міста, особливо історичному центрі. Від 4000 – 5000. Це не новобудови. Якщо нові квартири, то стартує від 5500 і вище. З хорошим ремонтом є навіть однокімнатні за 10 000. Якщо це житло без ремонту, звичайна «сталінка» або «хрущовка», ціна може бути від 2800 – 3500. До всіх цін слід додавати плату за комунальні послуги», – розповідає Оксана Косач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоді родини можуть покращити житлові умови за програмою «Доступне житло»

За словами ріелторки, на «периферії», зокрема Масани, Рокоссовського, ціни за однокімнатну в «старому» житлі починатимуться від 2500 + комуналка. Нове житло – від 3500 – 4000. Якщо це віддалені вулиці, можна орендувати і за 2500 + комунальні.

Трикімнатні квартири наразі користуються невеликим попитом. Зняти таку можна від 3500 А якщо новобудова, в центрі та з хорошим ремонтом – проситимуть і під 10 тисяч.

Загалом ріелтори не стільки розділяють житло на «з автономкою» і «без», більше на нове і старе. Під першим розуміють і автономне опалення, що дає можливість заощаджувати, і «кращих» сусідів, і інфраструктуру, і, так би мовити, «ауру» будинку.

Наразі більшість ріелторів не прогнозує різких стрибків саме за оренду. Якщо і відбуватиметься підняття ціни, то на тлі загальної інфляції та зростання вартості комунальних послуг.

Ще статті по темі

Back to top button