Суспільство

Смаколик весни – мікрогрін. Як виростити та що приготувати з суперфуду

Нині багато хто прагне дотримуватися здорового та корисного харчування. До того ж, порад, як усе організувати, нині дуже багато. Між тим, поміж рекомендаціями різних гуру треба не забувати прислухатися до власного організму. Бо без цього правильний шлях обрати важко.

Наприклад, весною всім хочеться вітамінізованої їжі, зокрема салатів зі свіжих овочів. Щоправда, нині не сезон ранніх овочів. Але з цієї ситуації теж є вихід. З року в рік дедалі більшої популярності набуває так званий суперфуд – мікрогрін. Це зелені паростки трав і овочів, що допомагають омолодити організм і покращують травлення. Принаймні так кажуть дієтологи.

Сьогодні мікрогрін можна купити в супермаркеті або виростити самостійно на підвіконні.

Навіщо потрібен мікрогрін, чим він відрізняється від звичних петрушки, кропу, руколи або базиліку?

Як стверджують фахівці з правильного харчування, користь мікрозелені багатьом ще тільки належить оцінити. Відомо, що в проростках вітамінів і мікроелементів до 40 разів більше, ніж у зрілих овочах і фруктах в аналогічній кількості.

З’явився мікрогрін у 70-х роках минулого століття, в процесі пошуку для космонавтів максимально корисних продуктів, які мало важили б. Вивчаючи властивості паростків овочів, зелені і трав, фахівці дійшли висновку, що рослина, яка перебуває в початковій стадії росту, концентрує корисних речовин більше. Крім того, короткий період зростання не дає можливості рослинам накопичити шкідливі речовини, які неминуче є в зрілих рослинах, навіть вирощених в екологічно чистому середовищі.

У їжу зелень можна вживати вже через 7-14 днів після того, як вона проросла. Зазвичай це паростки заввишки до 5 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виставу англійською мовою ставитимуть у ляльковому драматичному театрі «Цукерочка», що на Чернігівщині

Види мікрозелені:

Рукола – багата на аскорбінову кислоту та флавоноїди, що сприяють зміцненню стінок кровоносних капілярів.

Соняшник – високий вміст цинку та заліза, кальцію, йоду, фосфору і магнію, фолієвої і пантотенової кислоти, екзогенних амінокислот. Одна із функцій мікрозелені з гіркуватим присмаком – нормалізація кислотно-лужного балансу.

Редис – джерело вітаміну С і сірки, що сприяє поліпшенню стану шкіри і волосся, має загальнозміцнювальний вплив на організм. Мікрозелень редису гостра, але ідеально підходить для вживання разом із м’ясними стравами, в овочевих салатах. Редис-мікрогрін росте дуже швидко.

Буряк – високий вміст вітамінів В, Е, А, С, РР, заліза, кальцію, йоду, магнію, аскорбінової і фолієвої кислот. Мікрозелень редису позитивно впливає на нервову систему, тонізує.

Соя – вважається відмінним джерелом корисних амінокислот, заліза, вітамінів С і В1, сприяє зміцненню серцево-судинної системи. Мікрозелень сої ніжна, приємна на смак.

Горох – високий вміст протеїнів, фосфору, вітамінів групи В, Е, С, РР, К.

Броколі – хрестоцвіті овочі дуже поживні, доповнюють раціон вітамінами, мінералами і мікроелементами.

Інші популярні і корисні мікрогріни: цибуля, мізуна, мангольд, коріандр, м’ята, крес-салат, лобода, морква, селера, гірчиця тощо.

Як виростити мікрогрін у домашніх умовах

Вирощування мікрогріну варто почати з вибору насіння. Основних критеріїв для вибору насіння всього два:

  1. Насіння не повинне бути оброблене отрутохімікатами, такими як фунгіциди, пестициди, інсектициди. Це роблять обов’язково, щоб урожай виріс здоровим, добре зберігався. Таке оброблення не завдасть шкоди людині, якщо рослина вирощується до кінцевої стадії. А ось у випадку з мікрозеленю – навпаки, всі отрутохімікати на проростках людина з’їсть.
  2. Важливо обирати перевірений посівний матеріал, оскільки багато насіння не сходить, воно загниває.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенс життя – діти: жителька Носівки все життя пропрацювала в дитсадку і виховала чотирьох своїх дітей

Попри те, що мікрозелень можна виростити навіть на підвіконні, варто дотримуватися температурного режиму, вологості й освітлення. Для мікрогріну ідеальне приміщення те, яке ретельно провітрюється, інакше в ґрунті з’являються цвілеві гриби, що псують смак проростків або вбивають їх.

Мікрозелень добре росте при температурі +10, хоча оптимальною вважається температура +18.. + 20°С. Що нижча температура, то повільніше росте мікрогрін. Не варто забувати, що різний вид зелені зростає в різні терміни і за різної температури. Наприклад, кріп проростає 4 доби, а крес-салат – 12 годин.

Що приготувати з мікрозелені

Останнім часом активно використовується мікрогрін у кулінарії, а саме – для приготування салатів, гарнірів, смузі, сендвічів і бутербродів. Загорнуту в паперовий рушник зрізану зелень можна зберігати в холодильнику до трьох днів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button