Суспільство

Сміттєве питання в громадах: Корюківський досвід

На жаль, ситуації, коли люди викидають сміття в лісосмуги, на узбіччя доріг, у річки та інші подібні місця, не є рідкістю. Зокрема, це й через те, що в громадах не зовсім добре організований вивіз відходів. Тож і позбавляються люди непотребу, як знають і як робили з року в рік.

Між тим, є на Чернігівщині громади, з яких можна брати приклад, зокрема і в питанні чистоти. Серед таких – Корюківська громада.

За словами голови громади Ратана Ахмедова, послугу з вивезення сміття в громаді отримують 95% жителів.

«Є такі села, де 5 чи 10 жителів, то там, звісно, не вивозять», – повідомив пан Ратан.

Ситуація з вивезенням побутових відходів завжди в громаді була на належному рівні.

«Скільки я себе тут пам’ятаю, а це чотири роки, то в деяких селах практика вивезення сміття була ще до мене. У деяких селах це почали робити, щойно громада почала організовуватися. Бо в багатьох селах узагалі не було жодної потрібної для цього техніки. А десь аграрії сміття вивозили. Тут місто було добре охоплено, а села деякі підтягнулися», – зазначає голова Корюківської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Коропській громаді збирають пропозиції жителів до бюджету на 2022 рік

У деяких селах сміття збирають сміттєвози з Корюківки.

«У нас є три сучасні сміттєвози. Постійно задіяний по місту один. Ще один задіяний для вивезення сміття з приватного сектору, так само він виїздить у села. В селах ще задіяні місцеві комунальні підприємства. Там є спеціальні трактори з накритими тентованими причепами. Але в більшості вивозить сміттєвоз. Ця спеціальна техніка для того й купувалася. У нас із цим порядок», – повідомив голова громади.

Звісно, послуга з вивезення сміття не безкоштовна, але тариф диференційований.

«Там де є регулярний вивіз сміття і паралельно ще стоять сміттєві баки, то 17 грн із ПДВ з людини на місяць. У сільській місцевості періодичність вивезення сміття дещо інша, там тариф іде подворовий. Залежно від села, є по 200 гривень на рік. Так вирішують у селах. Бо є села, в яких достатньо раз на два місяці вивезти сміття. Тому там менші тарифи», – пояснив Ратан Ахмедов.

На думку голови Корюківської громади, потреба вивезення сміття в сільській місцевості неабияка.

«Ми ж говоримо про цивілізований підхід до управління відходами. В лісах зараз менше сміття, вірніше свіжого сміття в лісах майже немає. Бо в ліс вивозити дорожче, ніж на полігон. Адже можуть спіймати і штраф вліпити. До того ж, є альтернатива, куди подіти сміття. Коли її немає, то везуть у ліс, до річки, чи ще кудись», – розповідає Ратан Ахмедов.

Хоча й нині, за словами голови громади, питання з відходами потребує вдосконалення.

«Відходи ми вивозимо на полігон. Це ж не цивілізований підхід, бо немає жодної переробки, є тільки невеличке сортування пластику. В сенсі системи управління відходами в Україні нам ще є куди рости», – переконаний Ратан Ахмедов.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button