Суспільство

Сьогодні День Державного Прапора України

День Державного Прапора України – державне свято, приурочене одному з її державних символів – Прапору України. Відзначають його щорічно 23 серпня.

Раніше День Державного Прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні. Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор здійнявся над київською мерією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Незалежності Чернігів святкуватиме 4 дні: з військовими боями на Красній площі й виступами відомих артистів

За офіційною версією, 23 серпня 1991 року – після провалу путчу в Москві – група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійну залу Верховної Ради. Освятив національне знамено священик УАПЦ Петро Бойко. Саме з цією подією пов’язаний Указ Президента України Леоніда Кучми «Про День Державного Прапора України» № 987/2004. Відтак на одній із стін ВРУ з’явилося відповідне панно на згадку про ту подію. А цей прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом у музеї Верховної Ради. Наступного дня Україна проголосила незалежність.

Ще статті по темі

Back to top button