Суспільство (відео)

День Незалежності Чернігів святкуватиме 4 дні: з військовими боями на Красній площі й виступами відомих артистів (Відео)

Упродовж чотирьох днів чернігівці святкуватимуть День Незалежності України. 23 серпня о 10-й ранку стартує святковий марафон: на Красній площі в урочистій обстановці вшановуватимуть головний символ країни – жовто-блакитний прапор. По обіді розпочнеться святковий концерт, будуть організовані фуд-зони.

«Ми запрошуємо всіх жителів міста прийти і вже розпочинати звечора відчувати такі предпаті Дня Незалежності», — начальник Чернігівського міського управління культури Олександр Шевчук.

24 серпня чернігівці гулятимуть цілий день: після покладання квітів на великій сцені відбудеться традиційний міжнародний фестиваль «Поліське коло». Серед головних заходів – патріотичний мотопробіг Чернігівщиною. Він стартує о 9-й ранку в Річковому порту. Учасники обіцяють красиве видовище, адже в ньому візьмуть участь 150 байків.

«Маршрут обрали Чернігів – Седнів – Городня – Сновськ – Корюківка – Мена – Чернігів. Він непростий, має форму прапора», — організатор мотопробігу Віктор Іллюшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вип’ю чаю за країну і поїду на дачу: чернігівці розповіли, як відзначатимуть День Незалежності

Видовищним буде 26 серпня – останній день святкування. На красній площі відбудеться військово-історична реконструкція «Літні бої. Чернігів-1941». Реконструктори, які приїдуть до нас майже з усіх куточків України, демонструватимуть події, які відбувалися у Чернігові та на його околицях у серпні і вересні 1941-го. Усе буде справжнє – і одяг, і зброя, і військова техніка. Стрілятимуть по-справжньому, але холостими патронами.

«Перший епізод буде – втеча партійного керівництва НКВС з міста; Голову Чернігівського виконкому після цього в Харкові розстріляли. Згодом розпочалася імітація бойових дій», — керівник ВІГ «Північ» Дмитро Волошин.

Бої триватимуть годину. Реконструкція стартує біля Мегацентру – зведена колона реконструкторів німецької і радянської армій йтиме до Красної площі. Організатори переживають, аби чернігівці правильно зрозуміли мету демонстрації саме цього періоду війни.

«Не треба це сприймати як певну ідеологічну річ, насамперед – це видовище. Воно для людей і глядачів, щоб вони уявляли й ці сторінки своєї історії. Те, що було у 1941 році, для Чернігова також важлива історична віха, бо вона абсолютно змінила вигляд міста – його розбомбили, а потім на цих руїнах точилися бої», — співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець.

«Цей захід – не пропаганда комуністичної чи нацистської ідеології. Це просто візуалізація певних історичних подій, які призвели до повного знищення одного з найстаріших міст Європи –  Чернігова», — керівник ВІГ «Північ» Дмитро Волошин.

Скільки витратить Чернігівщина на святкування Дня Незалежності – організатори не кажуть. Відомо, що лише «Літні бої» обійдуться місту у 100 тисяч гривень. До речі, головними музичними гостями свята стануть Христина Панасюк із Рівного, а також рок-гурт «Тінь сонця». Їхні виступи містяни побачать ввечері 24 серпня.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button