Суспільство

Сьогодні можна передбачити, якою буде зима

Сьогодні, 9 жовтня, православні християни відзначають день апостола і євангеліста Іоанна Богослова – улюбленого учня Ісуса Христа.

За часів імператора Нерона Іоанна засудили до смерті за сповідання християнської віри, але ні отрута, ні киплячий котел не заподіяли йому шкоди. Після цього Іоанна Богослова відправили на острів Патмос, де він написав «Апокаліпсис», передає «Сегодня».

У народі цього святого шанували як покровителя художників і іконописців. Цього дня вони молилися своєму небесному захиснику і просили про допомогу в справах, про натхнення. Шанують Іоанна і мандрівники, а церква називає його Божим мандрівником. Йому заведено молитися перед далекою дорогою і не тільки. Якщо людину в дорозі застала ніч або місцевість безлюдна, слід попросити захисту в Богослова. Той вбереже від нечистої сили, що живе по узбіччях доріг і залякує людей на перехрестях.

Іоанн Богослов також був свідком воскресіння дочки Яіра і Преображення Господнього на Фаворі. Він був поруч із Христом під час Таємної Вечері і слідував за ним у Гетсиманському саду.

На іконах святого зображають з орлом, що символізує високий політ богословської думки.

Із цим святом у народі пов’язують багато прикмет.

Зокрема, забороняється різати овочі, бо урожай стане чорним і гнилим.

Також на свято першу половину дня працювати можна, а в другу – ні. У народі кажуть, що люди, які цього дня важко працюють, спричинять погану погоду.

На Івана Богослова не можна їсти часник і цибулю, бо всю зиму будуть снитися мертві.

Цього дня можна передбачити, якою буде зима: якщо берези почнуть облітати – теплою, якщо осика скине зелене листя – холодною.

На Іоанна Богослова – поминальний день. Сьогодні за душі померлих читали на кладовищі молитви і влаштовували обіди. Згадують також утоплеників, повішеників, мертвонароджених і загиблих на війні. Влаштовують великі обіди за померлі душі.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. А чи хотів сам Іоан щоб йому молилися? Звістно що ні, бо він добре знав писання і волю Бога. На приклад в книзі пророка Ісаї сказано: «Але чи не до свого Бога повинен звертатись народ? Навіщо просити мертвих за живих?» (Ісаї 8:19б)
    В Євангелії апостола Іоана наводяться слова Ісуса: «Я — дорога, і правда, і життя. Ніхто не приходить до Батька, якщо не через мене» (Іоана 14:6). Він також сказав: «Хоч би що ви попросили Батька в моє ім’я, він дасть вам» (Іоана 15:16). Ісус не казав, що ми повинні звертатися до нього в молитві, а він потім благатиме за нас перед Богом. Проте, якщо ми хочемо, щоб наші молитви були вислухані, то повинні молитися до Бога лише через Ісуса.
    Якщо Іісус не наказував молитися до нього, то чи хотіли б Святі Апостоли щоб ми молилися до них?
    В книзі Об’явлення переказав слова Святого Ангела якому Іоан хотів поклонитися: «І я впав йому до ніг, щоб поклонитися. Але він сказав мені: «Вважай, не роби цього! Я лише раб, як і ти й твої брати, котрі свідчать про Ісуса. Богові поклоняйся! Адже свідчення про Ісуса надихає на пророкування»». Цей випадок яскраво свідчить, що ми повинні моклоняться леше одному Богу, а не святим, які і сами цього ніколи не бажали.

Back to top button