Суспільство

Сорт «Героїв Небесної Сотні»: на Чернігівщині вивели «патріотичні» іриси (Фото)

«Патріотичні» іриси квітують на клумбах Чернігівщини. В буремному 2014 році після кривавих подій на Майдані члени Української спілки Ірису вирішили відзначити героїв, які загинули за нашу свободу, та дати відповідну назву одному з сортів ірисів. Так сталося, що цим сортом виявився «витвір» Геннадія Мамченка, прилучанина, завідувача відділу дендрології та плодово-ягідних культур Прилуцької дослідної станції, члена Української спілки Ірису.

«Селекційний матеріал саме цього сорту ще в 2010 році виділили з двох американських сортів. У 2012 році був виділений гібрид в еліту. На той час він був під номером і готувався як кандидат у сорти. Загалом різниця між гібридом і сортом полягає в реєстрації останнього й отримання ним назви. Гібриди – це «робочі» культури, які торують собі шлях до сорту. Слід зазначити, що селекційний процес досить розтягнутий у часі. Мінімальний час для виведення сорту ірису «з нуля» становить від семи-восьми років і довше. Адже перевіряють багато показників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині фермер вирощує унікальну для нас ягоду

Так от, після подій на Майдані, в травні 2014-го року, наша спілка була на виїзному засіданні. Ми зазвичай щороку збираємося вдома в саду у когось із членів спілки в той час, коли цвітуть іриси. Торік ми збиралися в Полтавській області. Там вирішили присвятити один із гібридів тим подіям, що сталися. Це було колективне спільне рішення. Всі члени спілки підтримували Майдан,  тому й була вибрана назва «Героїв Небесної Сотні», – розповідає Геннадій Мамченко.

Чий саме гібрид отримає назву «Героїв Небесної сотні», вирішили закритим голосуванням між членами спілки. Фото гібридів закодували і роздали голосуючим. Перемогу здобув гібрид Геннадія Мамченка, що отримав право назватись сортом і почесну назву та був зареєстрований у північноамериканській спілці ірисознавців.

Для селекціонера іриси – це хобі. У Прилуцькій дослідній станції основними культурами Геннадія Мамченка є не іриси, а рододендрони, смородина та порічка.

Іриси вирощує для душі, вдома. Там у чоловіка справжній дендропарк – хвойні, смородина, аґрус, виноград, порічка, жимолость тощо. Має підтримку в улюбленій справі від родини.

За фахом Геннадій Мамченко – плодоовочівник і виноградар, тому для нього це все близьке як за покликом душі, так і за спеціальністю.

«Іриси зараз мають дуже велику популярність не лише в Україні, а й у всьому світі. Квітують вони зазвичай в умовах України в травні. Група ірисів дуже велика. Є борідкові, є безборідкові види. Ірис «Героїв Небесної Сотні» належить до великоборідкових – це найпопулярніша група ірисів. Вони мають висоту 70 і вище сантиметрів. Основне використання – це озеленення територій.

Наприклад, у мене вдома колекція ірисів налічує 350 різноманітних сортів на площі приблизно 2 сотки. Переважна більшість закордонної селекції, зазвичай США. Сорти купуємо, обмінюємось із колегами. Кожен рік поповнюємо колекцію, щось видаляємо.

Ця рослина до агротехніки не дуже вибаглива. Просто є особливості вирощування і їх треба дотримуватися. Наприклад, вони не люблять, коли є підтоплення водою чи просто надто багато води, оскільки при цьому розвивається хвороба – бактеріальна гниль. Не можна вносити свіжі органічні добрива (наприклад, гній) чи надмірно вносити азотні добрива. Регулярно треба здійснювати підрихлення ґрунту. Щонайменше раз на три роки варто пересаджувати. Якщо цього не робити, ірис сам себе загущує і тоді його цвітіння не таке рясне», – розповідає селекціонер.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button