Суспільство

Справа Шеня: підробка документів, корупція і несплата податків

Екс-керівник Чернігівського обласного онкологічного центру, фігурант кількох кримінальних справ Юрій Шень та його компанія «СІММЕД» намагаються незаконно отримати у власність дороговартісну нежитлову будівлю на території онкоцентру.

Будівля-«привид»

Новий епізод у корупційній справі екс-керівника онкоцентру виник несподівано для самого фігуранта. У розпорядженні місцевих антикорупційних активістів опинився лист від 18 квітня 2023 року, в якому колектив приватного медичного закладу ТОВ «СІММЕД» звертається до голови Чернігівської обласної ради з проханням продовжити термін дії договору купівлі-продажу нежитлової будівлі від 22 березня 2013 року №668 у зв’язку з виникненням обставин непереборної сили – воєнного стану на території України. Лист виглядає цілком логічним, але диявол, як кажуть, криється в деталях.

По-перше, як виявилося, компанія «СІММЕД» належить колишньому керівнику Чернігівського обласного онкоцентру Юрію Шеню. По-друге, як з’ясували активісти, в листі мова йде про нежитлову будівлю, що знаходиться на території онкоцентру. Десять років тому «СІММЕД» та облрада уклали п’ятирічну угоду, згідно з якою приватний власник зобов’язувався завершити недобудову та виплатити громаді чималу суму коштів. Шень не зміг виконати зазначені зобов’язання, тож, використавши зв’язки в місцевій владі, домігся продовження терміну угоди ще на п’ять років. По-третє, а ось тут саме цікаве – з’ясувалося, що нежитлова будівля, про яку йде мова в листі від ТОВ «СІММЕД», вже введена в експлуатацію.

Тобто колектив приватної компанії, звертаючись з проханням до облради, не знав, що офіційно вона вже нібито добудована та експлуатується. Насправді ж зазначений об’єкт не підключений до комунікацій, на ньому також не завершені роботи із зовнішнього та внутрішнього оздоблення. Вочевидь, що Юрій Шень використав трудовий колектив, не пояснивши, в чому насправді полягає його особистий інтерес. Проте, це вдалося з’ясувати місцевим антикорупційним активістам.

Корупція на двох?

Невідповідність між змістом зазначеного листа та фактичним статусом будівлі на території онкоцентру спонукала активістів більш детально вивчити це питання. Виявилося, що рішення про введення нежитлової будівлі в експлуатацію підписав такий собі Андрій Бунін, який з 27 липня 2016 року до 2 лютого 2021 року очолював Управління комунального майна Чернігівської обласної ради. Щоправда, він «підписав» це рішення вже після того, як був усунений з посади. Тобто фактично маємо злочин.

Навіщо Юрію Шеню підробляти документи? Швидше за все, щоби убезпечити себе від одностороннього розірвання угоди купівлі-продажу з боку управління комунального майна Чернігівської обласної ради. Чинний керівник закладу Олександр Заїка неодноразово звертався до облради з проханням допомогти вирішити питання з прилеглою територією недобудови, що належить компанії Шеня ТОВ «СІММЕД», адже власник більше десяти років не може виконати свої зобов’язання, зазначені в угоді купівлі-продажу.

Тепер, коли формально об’єкт введений в експлуатацію, розірвати угоду неможливо. Принаймні, так думає пан Шень. Втім, прагнучи обдурити місцеву владу, він не врахував того, що доведення правоохоронними органами факту підробки документів надасть облраді можливість розірвати угоду. Окрім цього, навіть незаконне введення в експлуатацію зазначеної нежитлової будівлі надає їй зовсім інший податковий статус. Отже, тепер Шеню може загрожувати також несплата податків в державний та місцеві бюджети.

Корупційні сліди

Нагадаємо, в березні цього року в місцевих ЗМІ з’явилася інформація про те, що Шень, намагаючись незаконно поновитися на посаді, можливо вступив в корупційний зговір з головою Ріпкинського районного суду. 

До речі, місцева прокуратура, антикорупційні активісти та пацієнти мають чимало питань до пана Шеня. У 2020 році, коли він очолював онкоцентр, одразу декілька пацієнтів звернулися до правоохоронних органів із заявами про вимагання грошей за процедури та послуги, які мали надаватися безкоштовно. Наступного року Чернігівська обласна прокуратура висунула звинувачення проти Юрія Шеня у зловживанні владою з метою одержання неправомірної вигоди та у неповідомленні про конфлікт інтересів на суму близько 3 млн грн.

Цікаво, що ця справа несподівано для сторони звинувачення була закрита суддею Деснянського районного суду Чернігова нібито за відсутністю події й складу адміністративного правопорушення. Щоправда взимку 2023 року, в розпал війни, журналістам вдалося знайти Шеня та одного із суддів Деснянського райсуду, які разом «по-багатому» відпочивали в Буковелі. Отже, можливо, закриття зазначеної корупційної справи було невипадковим.

Наразі Чернігівська обласна прокуратура поновила корупційне провадження проти Юрія Шеня. Відповідна справа №750/14035/21 надійшла 9 травня 2023 року до Деснянського районного суду Чернігова. Джерела в прокуратурі стверджують, що поновлення справи стало можливим після публікації в ЗМІ інформації про корупційні дії екс-керівника онкоцентру.

Антикорупційні активісти звертаються до правоохоронних органів Чернігівщини з проханням взяти до уваги та перевірити інформацію, викладену в цій статті, з метою притягнення до відповідальності Юрія Шеня та його спільників за підробку документів з метою привласнення нежитлового об’єкта, розташованого на території Чернігівського онкоцентру.

*Імідж 

Ще статті по темі

Back to top button