Суспільство

Стало відомо, до яких лікарень Чернігівщини прийшло по декларації найбільше пацієнтів

З 1 квітня на Чернігівщині, як по всій країні, стартувала національна кампанія «Лікар для кожної родини»: пацієнти почали підписувати декларації з сімейними лікарями, педіатрами або терапевтами. Нагадаємо, кожен пацієнт може підписати документ лише з одним лікарем, який стежитиме за його здоров’ям, забезпечуватиме первинну діагностику, надаватиме невідкладну допомогу під час різкого погіршення здоров’я, призначатиме необхідні аналізи та даватиме направлення до профільних фахівців. Як цей процес проходить на Чернігівщині, ми поцікавились у начальника обласного управління охорони здоров’я Петра Гармаша.

—        Петре Петровичу, чи справляються медичні установи області з напливом пацієнтів?

—        Зазначу, що всі сімейні лікарі Чернігівської області, а їх у нас на кінець 2017 року було 232, з 1 квітня почали підписувати декларації зі своїми пацієнтами. Дійсно, люди активно долучилися до цього процесу – щодня ми маємо 2-2,5 тисячі нових підписаних декларацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В онкодиспансері почав працювати лінійний прискорювач – 4 червня безкоштовно пролікують першого пацієнта

—        Скільки вже підписано декларацій із сімейними лікарями?

—        Сімейні лікарі Чернігівської області вже підписали 75 тисяч декларацій. До речі, в Україні 5 лікарів набрали встановлений МОЗ максимум пацієнтів – 2 тисячі. Що приємно, серед цих п’яти лікарів двоє чернігівських. Вважаю, це успіхом реформи на Чернігівщині.

—        Які лікарні області є лідерами національної кампанії?

—        У місті Чернігові серед лідерів національної кампанії з підписання декларацій – Чернігівська міська лікарня № 4, а також Чернігівська міська лікарня № 3. По районах у нас лідирує Бахмацький, а також Чернігівський. Ті лікарні, які ще не встигають, активно консультуються з нашими лідерами.

—        Скільки часу триватиме національна кампанія «Лікар для кожної родини»?

—        Анонсується, що декларації підписуватимемо до кінця 2018 року. Але я переконаний, що ті пацієнти, які з якихось причин не зможуть вчасно звернутися до свого сімейного лікаря і підписати з ним декларацію, не залишаться без медичної допомоги. Проте зазначу, що зволікати з цим не треба, адже Національна служба здоров’я за кожного пацієнта перераховуватиме кошти медичному закладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сімейного лікаря можна обирати до середини наступного року

—        Чи вистачає на Чернігівщині сімейних лікарів?

—        Ні. Про це я кажу на кожній прес-конференції. Мало того, що фахівців у нас бракує, та й серед тих, що маємо, дуже багато пенсіонерів. Але реформа медицини спрямована на те, щоб збільшити фінансування саме сімейних лікарів, зокрема, молодих фахівців і випускників вишів. Вони мають бути вмотивовані працювати саме в первинній ланці. А тому, сподіваюся, дефіциту кадрів не буде.

Розмову вела Яна Титенок

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. 4ая городская больница рулит!!!!!!!!

  2. Правильно: молодые специалисты будут » вмотивовані » , а опытные , пользующиеся авторитетом в городе врачи будут работать и уже работают на 0,75 ставки , что гораздо ниже минималки , вот такая вот (как говорил дед Панас) @уйня ,малята , то бишь рехворма.

Back to top button