Суспільство

Стан повітря, річок та інших біоресурсів: у Чернігові говорили про довкілля області

Наскільки чистими є сіверські річки, ґрунти, повітря, продукти харчування тощо, йшлося сьогодні, 20 жовтня, на засіданні комісії з питань моніторингу довкілля Чернігівської області.

Хоча й зазначалося, що Чернігівська область, порівняно з регіонами, в яких розташовуються промислові гіганти, в екологічному плані суттєво благополучніша. Але це аж ніяк не означає, що в нашому регіоні відсутні екологічні проблеми. Що вони є, підтверджує моніторинг стану природних ресурсів.

Катерина Сахневич, директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА, розповіла про основні напрями, за якими моніторять природні ресурси.

За її словами, інформація про стан довкілля збирається щорічно і вона загальнодоступна.

Радіаційне забруднення

Унаслідок Чорнобильської катастрофи визначено перелік населених пунктів, у яких необхідно систематично відбирати проби продукції на вміст радіонуклідів, що й робиться із 2015 року.

«Упродовж 2020 року відібрано понад дві тисячі проб, а за дев’ять місяців нинішнього року – 879 проб. Проблемним є питання фінансування заробітної плати радіографам, а також відсутність радіографа в Корюківському районі. Через низьку заробітну плату не можуть знайти фахівця.

Перевищення допустимого рівня радіонуклідов у лісосільськогосподарській продукції за цей час не зафіксовано. Досліджували овочі, фрукти, молоко, гриби й березовий сік», – пояснила Сахневич.

Стан місць зберігання хімічних засобів захисту рослин, непридатних до використання

Інвентаризація таких місць в області проводиться щорічно.

«Завжди уточнюємо їхні обсяги та стан зберігання. Наразі 52 такі склади налічується на Чернігівщині. Наймасовіша кількість – у Прилуцькому районі, понад 166 тонн. 266 тонн загалом по області. Порівняно з іншими областями України, це небагато, але  це дороговартісні відходи. Орієнтовно потрібно 20 мільйонів гривень, щоб усе це утилізувати з території області. На сьогодні триває робота зі співпраці з громадами щодо співфінансування таких робіт. Деякі громади вже не проти цього, деякі обговорюватимуть такі можливості зі своїми депутатами. Сподіваємось, наступного року хоча б у якійсь частині буде забезпечення очищення області від цих здавнених пестицидів», – повідомила директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

Такі відходи становлять неабияку небезпеку для природних ресурсів – повітря, ґрунтів і навіть поверхневих вод, якщо такі склади розташовані поруч із прибережними смугами або в водоохоронних зонах. Це також небезпека для худоби, що випасається поруч із цими зонами та, відповідно, для людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У роботі громадського транспорту – тимчасові зміни

Новації

Також ішлося про те, що цьогоріч на Геопорталі області запрацював новий розділ – «Екологічні проблеми Чернігівської області». Там є інформація про непаспортизовані місця відходів, про які, звісно, є інформація; місця зберігання непридатних пестицидів; точкові джерела забруднення поверхневих вод, незаконні вирубки лісових масивів і звернення громадян у сфері порушення законодавства екології та природних ресурсів.

До речі, в області також відбувається інвентаризація водних об’єктів і лісових ресурсів. Здійснюється також і післяпроєктний моніторинг діяльності, яка вже впроваджена. Зокрема, як вона впливає на довкілля.

Ішлося на засіданні комісії також і про те, що стан повітря і водних ресурсів на Чернігівщині не такий уже й поганий. Зокрема щодо водних ресурсів під час спостережень було зафіксовано перевищення заліза та марганцю. Здебільшого нічого надзвичайного й особливо страшного в цьому немає. Це можна списати на сезонні фактори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Березні на Чернігівщині є свердловина з мінеральною водою

Моніторинг стану природних ресурсів в області проводитимуть і надалі. Зокрема вже напрацьований проєкт відповідної обласної програми, що розрахована до 2025 року.

Майже рік тривало обговорення цієї програми, й університет «Чернігівська політехніка» навіть проводив потрібне ґрунтовне наукове дослідження. То є сподівання, що напрацювання ляжуть не тільки в основу програми, а й будуть втіленні в життя на період, упродовж якого вони розроблялися.

Між тим, під час засідання комісії йшлося і про те, що моніторинг – то, звісно, справа корисна і потрібна. Ось тільки, окрім нього, потрібні ще й пропозиції та пошук шляхів виходу із ситуацій, що потребують вирішення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button