Суспільство

Старий Чернігів: одноповерхові будиночки на Центральному ринку і будинок провізора (Фото)

У спільноті «Старий Чернігів» опублікували раритетну фотографію, на якій – фрагмент центральної частини міста. Зокрема, на світлині зафіксована багатоповерхова будівля і панорама на нинішню територію Центрального ринку. На фото помітна також телевізійна вежа.

Фото зроблене в 1970 році, тобто – понад 50 років тому.

Щодо будівлі, то у коментарях зазначають, що той будинок колись належав гласному Чернігівської думи, члену міської управи, провізору Ісааку Маркельсу, який був власником найбільшої аптеки у Чернігові (знаходилася по вулиці Богоявленській – нині вулиці Шевченка). Походив він із бідної єврейської родини. Його батько Калман Маркельс у середині XIX ст. виграв неймовірну кількість грошей за державною позикою – 200 000 крб. Завдяки цьому Ісаак мав змогу закінчити спочатку Чернігівську чоловічу гімназію, потім медичний факультет Київського університету святого Володимира. Мав свою власну аптечну справу і став одним з найвідоміших та найбагатших людей Чернігова.

Також ліворуч на фото можна побачити, що тоді на території поблизу сучасного «МакДональдза» знаходилися одноповерхові житлові будинки.

Окрім того, на світлині не помітна арка при вході на ринок. Це дає підстави зробити висновок, що вона була споруджена пізніше.

Ще статті по темі

Back to top button