Суспільство

Без світла, тепла і перспектив: ситуація довкола будівлі, в якій розміщується товариство «Просвіта» в Чернігові

Ситуація довкола приміщення Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка з певною періодичністю то загострюється, то вщухає. За останньою інформацією, будівлю хотіли здати в оренду через аукціон. Тож організацію, як кажуть, попросили з речами на вихід.

Договір оренди у «Просвіти» закінчився, новий не оформили. Були розмови, що історична будівля на вулиці Хлібопекарській могла б стати одним із навчальних корпусів для приватної школи або гуртків.

Потім на територію Чернігівщини прийшли російські окупанти і, зрозуміло, про «Просвіту» та її будівлю всі забули. А яка ситуація нині?

«Питання – у підвішеному стані. Відповідно до останнього рішення, яке було: здається, з січня приміщення мало перейти до КП «Діловий центр». Вони його не прийняли і, так розумію, цього робити не хочуть. Бо бізнес, якому було б цікаво орендувати такі площі, нині, навпаки, тікає з міста. Натомість ми вже юридично не маємо жодних прав на це приміщення, хоча і проводимо там заходи, які можемо. Бо опалення там немає і електроенергії також. І в нас немає жодних договорів на їх постачання», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр Шевченко, голова правління Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».

Він також розповів, що приблизно три тижні тому мав розмову з першим заступником голови Чернігівської обласної ради Ніною Лемеш.

«Вона нас хоче виселити взагалі. Мовляв, куди хочете, туди і йдіть. Натомість ми постійно звертаємося з проханням передати нам це приміщення в користування. І цього разу я це все також озвучував, що «Просвіта» готова взяти на себе відповідальність за будівлю. Навіть публічно це сказати. Ми готові відновити історичну будівлю. І в Чернігові, і за кордоном є люди, які готові профінансувати реставрацію та відновлення. Та нам відмовляють у цьому навіть тепер, попри всю складність економічної ситуації на Чернігівщині. Кажуть, що є бізнес, готовий це взяти на себе.

Із нашою проблемою виходили на В’ячеслава Чауса (голова Чернігівської ОВА. – Авт). І були домовленості між нами, Чаусом і Василем Кулідою (начальникуправління комунального майна Чернігівської обласної ради. – Авт.). Зустрічалися в обладміністрації ще до повномасштабної війни. І ось знову вийшли на Чауса, але він поки мовчить», – розповів Олександр Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сорочка, в якій бабуся виходила заміж: сімейна реліквія родини з Чернігівщини (Фото)

Ситуацію, коли просвітян прийде викидати на вулицю виконавча служба, Олександр Шевченко нині вважає малоймовірною.

«Нас не виселять. Приміщення хотіли передати приватній школі. Але, так розумію, що і в таких закладах нині ситуація не найкраща. Й іншому бізнесу це приміщення поки не цікаве. Була пропозиція ресторан там відкрити. Але під ресторан не проблема орендувати вигідніші локації з усім потрібним для роботи. І бюджет сам не потягне обслуговування цього приміщення, бо там усе в плачевному стані. Цю зиму ми перезимували взагалі ніяк. У нас договори закінчилися, а вони навіть воду не позливали з системи, відповідно, все полопалося, треба переробляти. Навіть унітази лопнули. Ключі в нас відібрали торік якраз у період, коли треба було готуватися до сезону холодів. Потім ми вставили свої замки. І в нас ключі зараз є», – повідомив він.

Подальші перспективи функціонування чернігівської «Просвіти» голові видаються також туманними.

«Фактично все занепадає. Більшість молодого складу просвітян воюють, рахунки наші заблоковані, дякуючи певним людям. Те, що можемо робити, робимо», – сказав Олександр Шевченко.

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button