Суспільство

Рік по лютому: чернігівські ЗМІ не вірили у наступ з півночі 

На початку лютого 2022 року на сайті ГО “Інститут масової інформації” був опублікований матеріал “Як працюють ЗМІ в прикордонній області в умовах посилення  гібридної війни”, що був підготовлений регіональним представником ІМІ в Чернігівській області.  

Тоді опитані редактори місцевих видань заявляли, що працюють в штатному режимі і додаткових заходів для посилення безпеки журналістів в умовах ескалації конфлікту більшість редакцій не проводить. 

Зі свого боку регіональним представником ІМІ в Чернігівській області тоді ж для місцевих редакцій були розіслані інформаційні матеріали безпекового характеру

Але реальність 24 лютого 2022 показала, що чернігівські редакції не були готові до такого розвитку подій. Не розуміли чого очікувати і як реагувати на ситуацію. 

Згадує редакторка газети “Вість” Ольга Макуха на своїй сторінці в фейсбук: 

“Я чіплялась за роботу, наївно думала, що це комусь потрібно. «Люди прийдуть до магазину за гречкою і за газетою, ми не можемо закритись». Колеги з мене посміялись, а один сказав, що в мене розгулялась шиза. Що він правий, я зрозуміла через кілька днів, коли магазини закрились.

Саме в ті дні я знов почула вікопомну фразу: «Кожен сам за себе, один Бог за всіх». Це допомогло мені схаменутися і шукати вихід. Сильно допомогли визначитись також бомби, що впали поряд з домом  третього березня”.

В річницю подій широкомасштабного наступу чернігівські медійники згадували як пережили найскладніший час перших днів війни. 

“Дурацьке фото, але воно про моє 24-те. Знайшли дві стіни біля дверей зі скла, перечікуємо якусь тривогу. І самі розуміємо, що рішення таке собі, але поруч отак плечем до плеча було простіше усвідомлювати і вибудовувати свою нову реальність. Дякую друзям, рідним і колегам. Цей рік, він ще шрамується на серці, він приніс багато горя, разом з тим і віру в себе, в нашу землю, в наших захисників і неймовірних людей! Як же хочеться Свята! Нехай воно буде скоро!” —  поділилася фотографією в фейсбук  шеф-редактор новин  “Суспільне Чернігів” Алла Скорик.

Чернігівський хаб для ЗМІ “МедіаБаза” зібрав  повідомлення з різних каналів, сайтів та соцмереж редакцій Чернігівської області, аби відтворити хроніку 24 лютого на Чернігівщині. 

Сьогодні ситуація в редакціях у прикордонній області, звичайно, змінилася. Більшість редакцій відновили свою роботу і працюють незважаючи на відключення електроенергії, проблеми з інтернетом та загрозу обстрілів. 

Місцеві журналісти  розуміють, що не буде швидкого повторного  наступу, як було торік, коли  за день російські війська дійшли до Чернігова. З іншого боку, редакції підготовлені — є бронежилети, каски, аптечки,  генератори, багато журналістів  пройшли навчання по домедичній допомозі. Є розуміння, як працювати за відсутності централізованого електропостачання, як випускати новини. Вже є запас міцності, якого не було рік тому.  Працює в Чернігові і Медіахаб від Інституту масової інформації, де журналісти в разі загострення ситуації зможуть продовжити роботу.  

Тож, просто не буде, але чернігівські редакції точно стали сильнішими і готові надалі розбивати ворожу пропаганду, оперативно і об’єктивно  інформувати жителів про  воєнні загрози прикордонної області.  

Павло Пущенко, регіональний представник ГО “Інститут масової інформації” в Чернігівській області

Блог підготовлено в межах проєкту «Мережа медіаспостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.  Зміст блогу є відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та його автора й необов’язково відбиває позицію Freedom House.

Ще статті по темі

Back to top button