Супрун розповіла про лікувальні властивості ягід
В.о. міністра охорони здоров’я на своїй сторінці у Facebook розповіла про лікувальні властивості сезонних ягід, таких як шовковиця та вишня.
Виявляється, шовковиця — модний суперфуд, а не сміття під ногами. А вишні — не просто начинка для пирогів чи сировина для наливки, а снодійне. Розповідаємо про справжню функціональну їжу, що росте на наших подвір’ях.
Шовковиця багата на розчинну та нерозчинну клітковину і менш калорійна, ніж яблучний сік чи молоко. Якщо ви їсте щось солодке — подбайте про споживання клітковини. Так рівень цукру не зростатиме стрімко, а кишкові бактерії будуть щасливі та віддячать синтезом вітаміну В1.
Просте правило — все яскраве нам корисне. Чорна і червона шовковиця багаті на поліфеноли. Вони потрібні для здоров’я судин і захисту наших власних молекул від пошкодження вільними радикалами. За складом шовковиця нагадує червоне вино і каву.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уляна Супрун розповіла про наслідки паління кальяну
Шовковиця нормалізує ліпідний профіль крові та зменшує ймовірність атеросклерозу. Щоб відчути результат, слід принаймні 6 тижнів їсти по 45 грамів шовковиці.
Шовковиця може покращувати рівень цукру натще. Показано це, щоправда, на щурах. У здорових людей шовковиця покращує чутливість до інсуліну.
Шовковиця захищає нейрони від ішемічного стресу і має певну протипухлинну дію. Водночас наголошуємо, що це жодним чином не робить шовковицю ліками, тим більше від раку.
У шовковиці багато заліза та калію, вітамінів С, К та Е.
Ягоди шовковиці можна сушити, як родзинки, або заморожувати.
Вишні та черешні теж не пасуть задніх. Їх розглядають як нутріцевтики — продукти, що мають певні лікарські властивості і призначені для регулярного вжитку. Так і запам’ятайте: черешня – це ліки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступник Супрун розповів, як лікарням заробити перший мільйон
Вишня і черешня запобігають деформації кісткової тканини в дітей з ожирінням, і ці кісточкові радять їсти всім дітям.
Антоціани вишень — пігменти, що роблять її червоною, — пригнічують ферменти циклоокисгенази. Так само, як ацетилсаліцилова кислота. Тобто вишні мають протизапальну дію і можуть зменшувати больовий синдром.
Ці ж сполуки активують знайому вам автофагію в разі жирового переродження печінки, не пов’язаного з алкоголізмом.
Огляд у науковому журналі Nurtients повідомляє, що вишні покращують стан людей із остеоартритом, зменшують оксидативний стрес і запалення, знижують тиск і сприяють відновленню м’язів.
Вишні та черешні варто їсти проти ночі. Завдяки високому вмісту мелатоніну вони покращують сон.
Якщо вишні, черешні чи шовковиця ростуть у вас на подвір’ї, просто помийте руки з милом, перш ніж вийти на полювання за мелатоніном та антоціанами. Якщо ви купуєте фрукти, неодмінно мийте їх. Після фруктів варто прополоскати рота водою, щоб змити кислоту.
Пам’ятайте, що варення чи наливки — не найкращий спосіб переробки ягід і фруктів. Краще сушити чи заморожувати все те, що ви не змогли з’їсти влітку.