Супрун розповіла про лікувальні властивості ягід

djemizvishniishelkovici-407247

В.о. міністра охорони здоров’я на своїй сторінці у Facebook розповіла про лікувальні властивості сезонних ягід, таких як шовковиця та вишня.

Виявляється, шовковиця — модний суперфуд, а не сміття під ногами. А вишні — не просто начинка для пирогів чи сировина для наливки, а снодійне. Розповідаємо про справжню функціональну їжу, що росте на наших подвір’ях.

Шовковиця багата на розчинну та нерозчинну клітковину і менш калорійна, ніж яблучний сік чи молоко. Якщо ви їсте щось солодке — подбайте про споживання клітковини. Так рівень цукру не зростатиме стрімко, а кишкові бактерії будуть щасливі та віддячать синтезом вітаміну В1.

Просте правило — все яскраве нам корисне. Чорна і червона шовковиця багаті на поліфеноли. Вони потрібні для здоров’я судин і захисту наших власних молекул від пошкодження вільними радикалами. За складом шовковиця нагадує червоне вино і каву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уляна Супрун розповіла про наслідки паління кальяну

Шовковиця нормалізує ліпідний профіль крові та зменшує ймовірність атеросклерозу. Щоб відчути результат, слід принаймні 6 тижнів їсти по 45 грамів шовковиці.

Шовковиця може покращувати рівень цукру натще. Показано це, щоправда, на щурах. У здорових людей шовковиця покращує чутливість до інсуліну.

Шовковиця захищає нейрони від ішемічного стресу і має певну протипухлинну дію. Водночас наголошуємо, що це жодним чином не робить шовковицю ліками, тим більше від раку.

У шовковиці багато заліза та калію, вітамінів С, К та Е.

Ягоди шовковиці можна сушити, як родзинки, або заморожувати.

Вишні та черешні теж не пасуть задніх. Їх розглядають як нутріцевтики — продукти, що мають певні лікарські властивості і призначені для регулярного вжитку. Так і запам’ятайте: черешня – це ліки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступник Супрун розповів, як лікарням заробити перший мільйон

Вишня і черешня запобігають деформації кісткової тканини в дітей з ожирінням, і ці кісточкові радять їсти всім дітям.

Антоціани вишень — пігменти, що роблять її червоною, — пригнічують ферменти циклоокисгенази. Так само, як ацетилсаліцилова кислота. Тобто вишні мають протизапальну дію і можуть зменшувати больовий синдром.

Ці ж сполуки активують знайому вам автофагію в разі жирового переродження печінки, не пов’язаного з алкоголізмом.

Огляд у науковому журналі Nurtients повідомляє, що вишні покращують стан людей із остеоартритом, зменшують оксидативний стрес і запалення, знижують тиск і сприяють відновленню м’язів.

Вишні та черешні варто їсти проти ночі. Завдяки високому вмісту мелатоніну вони покращують сон.

Якщо вишні, черешні чи шовковиця ростуть у вас на подвір’ї, просто помийте руки з милом, перш ніж вийти на полювання за мелатоніном та антоціанами. Якщо ви купуєте фрукти, неодмінно мийте їх. Після фруктів варто прополоскати рота водою, щоб змити кислоту.

Пам’ятайте, що варення чи наливки — не найкращий спосіб переробки ягід і фруктів. Краще сушити чи заморожувати все те, що ви не змогли з’їсти влітку.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register