Суспільство

Уляна Супрун розповіла про наслідки паління кальяну

Кальян більш небезпечний, ніж сигарети, адже година його паління завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет, про це на своїй сторінці у Facebook пише в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет. Адже під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну — 74,1 л», — зазначила вона.

Супрун додала, що куріння кальяну завдає суттєвої шкоди здоров’ю курців, у тому числі пасивних, адже дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки. Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Також внаслідок спалювання вугілля виділяється оксид вуглеводню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун хоче карати лікарів за видачу фальшивих довідок про вакцинацію

Люди, які вживають кальян протягом півгодини, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію. Ще дим кальянів містить токсичні речовини, які можуть спричиняти рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання.

Також куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до гострої артеріальної жорсткості. Навіть одна “сесія” куріння кальяну впливає на серцебиття та кров’яний тиск. Ще кальян викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, як і в сигаретах.

Куріння кальянів становить і іншу небезпеку: передаючи трубку між різними людьми, можна підчепити туберкульоз, гепатит А, грип, герпес та інші інфекції.

Ще статті по темі

Back to top button