Суспільство

Свято Андрія: чоловіки з ім’ям Андрій розповіли, як живеться з таким іменем

Щороку 13 грудня православні відзначають День апостола Андрія Первозваного (у народі – Андрій Зимовий, Андріїв день).

Андрій Первозваний був рідним братом апостола Петра, а своє прізвисько отримав за те, що першим пішов слідом за Ісусом Христом. Апостол увесь час супроводжував Спасителя у Його земному житті, став свідком чудесного Воскресіння та Вознесіння Христового.

Вважається, що ім’я Андрій має давньогрецькі корені й означає «чоловік», «мужній», «сміливий», «відважний» або «хоробрий».

Тож сьогодні всі чоловіки з ім’ям Андрій відзначають День янгола. Щоправда, за радянських часів святкувати іменини або День ангела не було заведено. А в 20-30 роки ХХ сторіччя такі святкування взагалі були під офіційною забороною.

На щастя, ті часи позаду і нині ніхто не заважає вітати одне одного з особливим святом, пов’язаним із днем нашого духовного народження.

«Православна традиція передбачає святкування іменин, а не дня народження, бо якоїсь причетності до свого народження ми не маємо, просто з’являємося на світ у певний день. За логікою треба вітати наших батьків, а не нас. Бо вони – винуватці того, що ми народилися на цей світ. Натомість іменини передбачають, що при хрещенні ми отримали ім’я на честь якогось святого. І в православ’ї є традиція вітати людину в день того святого, ім’я якого вона носить. Святий, на честь якого ми названі, має бути для нас прикладом у житті, зокрема, у вірі та любові, яку носитимемо в своєму серці. До того ж, святий вказуватиме нам дорогу до вічного і блаженного. Тож у день іменин ми не тільки маємо приймати вітання й подарунки. Найперше треба звершити молитву і попросити Божої допомоги та заступництва того святого, на честь якого ми названі», – у коментарі для ЧЕline пояснив отець Роман, настоятель Катерининського храму в Чернігові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Нерозлучний із саксофоном – музика життя Андрія Романенка

У давнину саме так і було заведено: у святковий день іменинник зі своїми рідними ходив до церкви на службу, замовляв молебень за здоров’я, ставив свічки та молився біля ікони свого небесного покровителя.

Звісно, не обходилося і без частувань у святковий день. Зазвичай перед святом сім’я варила пиво і пекла іменинні пироги та короваї. Ними пригощали друзів і родичів. Причому нерідко начинка і розмір пирога мали особливий зміст, що визначався характером стосунків іменинника і його близьких. Увечері влаштовували святкове застілля.

Нині цих правил мало хто дотримується. Але погодьтеся, приймати привітання завжди приємно. Головне – робити це щиро, від усього серця.

ЧЕline вдалося поспілкуватися з чоловіками, які носять мужнє ім’я Андрій.

«Жити з іменем Андрій – справжнє задоволення! Дуже подобається, як звучить. Зокрема, коли називають Андрюша. Ім’я вибрали батьки, щойно мене вперше побачили, і ні з ким не радилися!

Тезкам бажаю завжди думати про краще та більше усміхатися», – розповів чернігівський музикант Андрій Романенко.

«Ім’я подобається, уже звик до нього. Для мене ім’я обирали батьки. Хоча хотіли назвати Іваном, але назвали Андрієм. Мою старшу сестру, що старша на рік місяць і п’ять днів, звуть Оксана. І батько сказав: «Якщо Оксана, то буде Андрій». Бо в якогось українського письменника є твір, у якому фігурує пара Андрія й Оксани.

Взагалі я вважаю, що цей день – як річне свято. Мені дуже приємно, коли вітають, звертаються, пам’ятають, пишуть, телефонують. Тим паче приємно, коли кажуть, що Андрій Первозваний є моїм охоронцем. Чого також зичу іншим.

У родинному колі з дружиною відсвяткуємо ввечері. Коли була жива моя мама, вона любила організовувати свята, приділяла увагу тому, щоб у людини було постійне відчуття свята. Вона була доволі оптимістичною людиною по життю, завжди казала, що все буде добре. Вона була Катерина Іванівна, а Катерини ось недавно було, також вона святкувала Андрія Первозваного. Якісь символічні подаруночки готувала, чи якийсь тортик спече, чи якусь іншу випічку зробить, щось купить символічне. Любила такі приводи, аби зібратися в родинному колі», – розповів Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку Сосницької селищної ради.

ЧЕline вітає зі святом усіх Андріїв. Нехай вам в усьому щастить, а Андрій Первозваний завжди оберігає від усіх негараздів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button