Суспільство

Свято Колодія в бібліотеці (Фото)

У бібліотеці ім. М. Коцюбинського весело та яскраво відзначили Колодія. Гості свята дізналися про те, як українці проводили останній тиждень перед Великим постом – Сиропусний (його ще називали «Бабським»). Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні «збиткування».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочався Масляний тиждень: що варто знати

Українське свято Колодія має суто національний зміст і в нього дуже мало спільного з московською Масляною, якої в козацькій Україні не було. Там Масляна має зовсім інший характер, ігрища, пісні, звичаї і навіть страви.

Особливе місце у святкуванні Масниці посідають обрядові дії, пов’язані зі шлюбними відносинами. Хлопцям, які не встигли одружитися, та дівчатам, які не вийшли заміж, прив’язували так звану колодку – невелике полінце, що символізувало частину Дерева Життя. Таким Колодій нагадує: «Не женився єси, то колодку носи!». Отак бог шлюбу не лише благословляє на подружнє життя, а й карає тих, хто легковажить ним.

Гостям свята не тільки продемонстрували «живий» обряд, а й почастували смачними варениками – традиційною українською стравою Сиропусного тижня.

Чернігівська міська ЦБС

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button