Суспільство

Тест на вагітність: маленькі таємниці використання

Здавалося б, нічого складного — купити тест на вагітність та скористатись ним. Та не все так просто. Тому що є запитання, які потребують відповідей. Наприклад, “Коли робити тест на вагітність, щоб отримати найточніші результати?”, “Чи може тест показати вагітність, якщо її немає?” та ін. Розглянемо їх і заразом розкриємо маленькі таємниці, які варто знати при використанні цього засобу.

Як працюють тести на вагітність

Тести на вагітність покликані, щоб виявляти хоріонічний гонадотропін (ХГЛ). Це гормон, який потрапляє організм жінки після того, як запліднена яйцеклітина починає ставати ембріоном. Останній виділяє ХГЛ (зазвичай за 7-10 днів після запліднення), після чого той надходить у кров і сечу жінки. Відповідно, рівень ХГЛ зростає, що не залишається непоміченим. І у разі високого рівня гормону, в залежності від виду, тест сигналізує про це спеціальним кольором, лінією/смужкою або символом.

Коли робити тест на вагітність

Щоб отримати найточніші результати, тест на вагітність слід використовувати вранці. Позаяк саме в цей період рівень ХГЛ у сечі є найвищим. Відповідно, точність тесту на вагітність в домашніх умовах може постраждати, якщо проводити його занадто пізно чи рано. Також для точності проводиться повторний тест. Бажано робити його за кілька днів після першої спроби.

Як виглядає позитивний тест на вагітність

Позитивний тест на вагітність може виглядати по-різному. Все залежить від виробника та конкретної моделі. Тому важливо ознайомитись з інструкцією, в якій вказаний індикатор позитивного чи негативного результату. Найдоступніший варіант — тести з двома смужками, в яких перша сигналізує про правильність проведення тесту, а друга — про вагітність. Якщо друга смужка не проявилась — вагітності немає.

Крім того, є тести, які сповіщають про наявність чи відсутність вагітності символами (наприклад, плюсом) або появою однієї смужки певного кольору. Цифрові тести можуть виводити результат текстом на дисплей. В середньому на визначення результату потрібно лише 5-7 хвилин.

Чи може тест показати вагітність, якщо її немає

Сучасні тести на вагітність набагато точніші за своїх попередників. Та все ж можливість помилки існує. Причому як при позитивному, так і негативному результаті.  Це стається з багатьох причин, зокрема, через користування тестом на ранньому етапі вагітності, індивідуальний розклад овуляції, недотримання інструкції, прийом ліків, які впливають на рівень ХГЛ, певні захворювання тощо. Тому якщо тест на вагітність негативний, але ви все одно відчуваєте ознаки вагітності — зверніться до вашого лікаря! Якщо ж позитивний, також можна піти до лікаря або за кілька днів залучити ще один тест.

Коли робити тест на вагітність після статевого акту

У разі незахищеного статевого акту, тест на вагітність варто робити приблизно на 10-11 день. Це дозволить виявити вагітність на ранньому етапі. Разом з тим, потрібно зважати на те, що організм — це індивідуальна річ. Тому краще трохи зачекати, ніж спішити. Наприклад, за день до дати очікуваної затримки чи вже безпосередньо під час затримки.

Також бажано не вживати рідину за годину до проведення тесту на вагітність в домашніх умовах. Якщо тест на вагітність негативний та вас це не влаштовує — зробіть повторний тест або запишіться на консультацію до лікаря. Що ж, користі заподіяно! Сподіваємось, отримана інформація стане вам у пригоді!

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button