Суспільство

Торік на Чернігівщині бачили ведмедів, цьогоріч вони ще ніяк не проявилися

Минулого року було чимало повідомлень про двох ведмедів, яких бачили в різних куточках Чернігівщини.

Зокрема, ведмежі сліди виявили екскурсоводи парку природи «Міжрічинський» у лісі на околиці села Отрохи. Другий ведмідь потрапив до фотопастки на півночі від Чернігова.

Відтоді минуло багато часу, і про ведмедів на Чернігівщині вже ніхто не згадує. То куди поділися клишоногі?

«Той ведмідь, який до нас зайшов (на околицю села Отрохи. – Ред.), пробув місяці три. Торік його сліди вперше побачили 30 травня. Він територію мітив. Ведмідь, що в нас був – це дорослий самець. Коли ведмідь перебуває у віці статевої зрілості, а довкола немає самиць, то молоді та зрілі самці обирають напрямок і кудись йдуть із розрахунком, що десь можуть натрапити на самицю. Якраз шлюбний сезон він провів у нас, трохи затримався  і далі зник, бо більше його сліду не бачимо. Сподіваємося, що він повернувся туди, звідки прийшов, і що тут його ніхто не вполював. Бо й така ситуація не виключена. Але ніби жодних чуток про це не було. Бо зазвичай якщо таке стається, хтось уже розповів би, було б чутно.

Я розумію, що в нас у Межиріччі нині ведмедя немає. Бо коли він торік був, люди відзначали його присутність. Працівники мисливських господарств передзвонювалися, то й мені фотографії на вайбер скидали», – у коментарі для ЧЕЛАЙН розповів засновник природничого центру «Міжрічинська пуща» Андрій Сагайдак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  На Чернігівщині руйнується приміщення старого панського будинку, де раніше була лікарня

Як вже зазначалося, другого ведмедя зафіксували північніше від Чернігова. Його сфотографував на фотопастку Олександр Михайлов. Утім, за словами Андрія Сагайдака, нині цей чоловік у ЗСУ, то фотопасток більше ніхто не ставить.

«Можливо, той ведмідь там і є. А може, й ні. Ми з колегами говорили, що за Дніпром є ведмеді, де Чорнобильський біосферний заповідник. То колега, який більш серйозно займається клишоногими, каже, що, можливо, десь ведмідь у нас, на Чернігівщині, є.

У кінці травня – на початку червня у ведмедів шлюбний сезон. Тоді вони поводяться не дуже обережно, ходять по дорогах, лишають багато слідів, активно мітять територію. Решту року ведмідь непомітний, ховається.

Шлюбний сезон уже незабаром, то, можливо, ведмідь і проявиться чи активізується», – сказав Андрій Сагайдак.

Варіантів потрапляння ведмедів на Чернігівщину може бути кілька: з Чорнобильської зони, захід із Білорусі або з північного сходу за Новгородом-Сіверським, бо далі розташований Деснянсько-Старогутський національний парк у Сумській області. Там ведмідь щороку з’являвся і раніше, бо від цього парку – лише шість кілометрів до російського заповідника «Брянський ліс», де ведмеді є і там вони не зникали.

Періодично заходи ведмедів на територію нашої області були й раніше. 

Був час, що ведмеді на Чернігівщині жили, але їх винищили на початку ХХ сторіччя. У 1927 році на території Чернігівщини вполювали останнього ведмедя.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button