Суспільство

Тролейбусний ребус: чому Чернігівська міськрада бере в кредит електротранспорт

Чернігівська міська рада придбає за рахунок фінансового лізингу 12 нових тролейбусів марки «Еталон Т12110». Придбання тролейбусів, згідно з проведеними розрахунками ЧТУ, збільшить місячну виручку на 90 тисяч гривень. Утім, міська рада, придбавши транспорт у кредит, переплатить мільйони.

Це питання розглядатимуть на черговій сесії міськради.

У проекті рішення цього питання йдеться, що найбільш вигідні умови фінансового лізингу пропонує «Приватбанк»:

відсоткова ставка – 16% річних у гривні;

строк лізингу – 5 років (60 місяців);

вартість одного тролейбуса – 4 250 000;

кількість тролейбусів – 12 одиниць;

загальна вартість – 51 000 000 грн;

аванс – 10 200 000;

щорічна страховка – 1 122 200 грн;

розмір плати за відсотками за 5 років (60 місяців) – 15 532 665 грн.

Таким чином, у результаті нескладних арифметичних дій зрозуміло, що за 40 мільйонів запозичених гривень міськрада перерахує банку 60 мільйонів гривень, тобто переплата становить 50% від суми, що має доволі дивний вигляд, зважаючи на достатні кошти на депозиті.

Із цього приводу в соціальних мережах розгорілася жвава дискусія. Чимало чернігівців обурені фактом взяття у кредит тролейбусів із значною переплатою.

«У міському бюджеті достатньо коштів, тимчасово вільні сотні мільйонів розміщені під 13 відсотків річних; лізинг під 16 відсотків + страхування = більше 18 відсотків; тролейбуси через 5 років мають іншу ціну, їх необхідно ремонтувати; кожен тролейбус, електротранспорт міста – планово збитковий – на цей рік ЧТУ буде виділено з міського бюджету від 50 до 70 мільйонів гривень, це плата за соціальний захист, екологію та менеджмент», – зазначає депутат Чернігівської міської ради від фракції «Наш край» Віктор Бистров.

«Якщо місту цікавий експеримент – можна взяти 1 тролейбус на цих умовах, але, на моє переконання, це наша чергова плата за амбіції та менеджмент», – додає Віктор Бистров.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. а вот всё-таки интересно, почему мэр-патриот не поставляет асфальт городу со своего асфальтного заводика, по средней украинской цене? и «в рассрочку на 5 лет».?.,
    …только от желания «урвал и сбежал»? И именно «сегодня», потому что «завтра» «лохи» могут не захотеть оставаться «лохами»?..

    1. Да уж,цинизм нашего времени преобладает!

Back to top button