Суспільство

У бібліотеці лікарні відкрилася виставка

В умовах бібліотеки Чернігівської міської лікарні №2 відкрилася виставка, присвячена 110-річчю від дня народження Володимира Неговського, вченого світового значення, основоположника реаніматології, лауреата двох Державних премій, автора наукових праць із питань клінічної смерті та комплексних методів оживлення організму. Лікар – наш земляк, народився в м. Козелець колишньої Чернігівської губернії в багатодітній сільській родині, повідомляє Друга Лікарня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпустка за власний рахунок, скорочення і тотальна економія: що діється в лікарнях Чернігова

Заслуга вченого полягає у створенні цілісного уявлення про способи і засоби сучасної реаніматології в їх теоретичному, експериментальному та клінічному обґрунтуванні. Неговський вважав, що у критичній фазі організм здатний сам боротися за життя, йому слід допомогти, послідовно і дозовано підтримуючи функцію головних органів — мозку і серця. Завдяки науковим розробкам сучасна реаніматологія стала невід’ємною частиною практичної охорони здоров’я.

58379096_404644333451256_2602532035692068864_n

Уся сучасна реаніматологія базується на 12 основоположних монографіях Неговського. Крім того, він опублікував 10 книг і 400 наукових статей.

У бібліотеці Чернігівської міської лікарні №2 також є книги, що видані за життя лікаря. Серед творчої добірки – книга Володимира Неговського «Актуальні проблеми реанімації» з дарчим написом від автора. Книга свого часу була подарована видатному лікарю Анатолію Рубцю – батьку Тетяни Фаль (у дівоцтві – Рубець), яка багато років очолює гінекологічне відділення Чернігівської міської лікарні №2.

Ще статті по темі

Back to top button