Суспільство

У чернігівському музеї випікають пряники

Життя не стоїть на місці, тож мистецькі заклади в Чернігові прагнуть відповідати духу сучасності. Для цього доводиться практикувати сучасні форми роботи і паралельно прищеплювати новим поколінням музейних відвідувачів любов до прекрасного, літератури і мистецтва.

У цій справі Музей-заповідник Михайла Коцюбинського, що в Чернігові, аж ніяк не пасе задніх. Бо цей заклад, імовірно, єдиний, де, окрім цікавих екскурсій і розповідей, можна ще й самому напекти пряників і прикрасити їх глазур’ю. Ось і нині до Міжнародного жіночого дня в музеї-заповіднику придумали оригінальне вітання зі святами. Музейна майстерня гарного настрою пропонує оригінальний варіант подарунка, зроблений власноруч, – солодкий святковий пряник, розписаний білою глазур’ю. Цікаво, чи не так?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей-заповідник Коцюбинського кличе на прогулянку «зеленою експозицією»

«Ця ідея не нова. Пряники ми печемо з 2014 року. А починали все зі свята Миколая. Бажання таке виникло, бо хотілося наблизити сучасних дітей до давніх українських традицій. Сучасні діти люблять свято Миколая, адже цього дня отримують подарунки. Натомість історію свята насправді мало хто з них знає. Тож у нас був цілий проєкт. Він називався «На гостину до святого Миколая», і однією зі складових задуму було випікання пряників – солодких миколайчиків – і розмальовування.

І така практика до свята Миколая стала постійною – упродовж місяця тривала. Багато було охочих, які приходили на наші заходи», – розповідає Наталя Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

У музеї зрозуміли, що задум припав до вподоби і дітям, і вчителям. Тож почали влаштовувати такі заходи до інших свят – Великодня, коли випікали пряники у вигляді писанок. А торік уже пекли солодкі сюрпризи і до 8 Березня. На всі свята пряничні заходи відбувалися, як кажуть, з аншлагом.

«Наші майстер-класи передбачають не просто випікання пряників. Спершу відбувається цікава й підготовлена розповідь наукового співробітника про традиції і звичаї відзначення певного свята. А потім уже сам процес. Тісто заздалегідь замішували наші співробітники, а потім діти самі розкачували, вирізали, випікали в духовці. Їм це теж дуже цікаво. Готуються пряники швидко – десь за 5 чи 7 хвилин. І потім діти ще сідають і розмальовують їх. Це для них дуже цікавий процес», – зазначає Наталія Коцюбинська.

Прянична справа йшла чудово, допоки карантин усе не сплутав.

«Усі наші програми і проєкти за участі дітей наразі призупинені. Бо і школам зараз заборонено виходити далеко організованими групами. І ми теж маємо обмеження щодо кількості відвідувачів.

Тому цьогоріч на Миколая ми готували смаколики навинос. Пекли пряники, готували порції глазурі, індивідуально все це пакували. А вже в класі вчитель із дітьми розмальовували цю випічку. На Миколая справа гарно пішла, мали замовлення.

Тож пропануємо такі солодкі подарунки до 8 Березня. Пряники у формі вісімок і сердечок. Оголошення про це ми виставили тільки вчора, наразі замовлень немає, але ми чекаємо і сподіваємось, що будуть», – розповідає заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сусідська війна чи добра справа: на Чернігівщині жінка створила в дворі мініпритулок для собак

До речі, пряники печуть музейні працівники, які, по суті, вміють робити все.

«Рецепт медового пряника знайшли в інтернеті. Це такий універсальний рецепт до Миколая. Але ми використовуємо його і до 8 Березня, і до Великодня. Рецепт нескладний, містить прості продукти. Яйця, борошно, масло, мед. Замішується тісто і випікаються пряники. Для їх випікання ми купили в музей кілька електропечей. Тож тут на місті все замішуємо, вирізаємо та випікаємо. Форми для пряників зробили також музейні працівники, але вже чоловіки, з технічного боку.

Оскільки випічкою займаємося з 2014 року, руку вже набили.

У перший рік принесли пічку з дому. А потім бачимо, що справа пішла, то купили. Спершу одну пічку, потім другу. Тепер їх у нас чотири.

Шкода, що тільки карантин зараз і нема кому в них готувати. А так у нас процес рухався активно. До карантину кожен день був розписаний на пряники. Дуже популярна справа була», – повідомила Наталія Коцюбинська.

Як уже зазначалося, з усіх музеїв Чернігова Музей-заповідник Михайла Коцюбинського єдиний, де практикують пряничні майстер-класи.

«Різні майстер-класи з виготовлення сувенірів й інші музеї влаштовують, принаймні художній музей влаштовує. Натомість пряники тільки ми печемо. Бо своїх відвідувачів треба приваблювати та зацікавлювати. А людям подобається. Із задоволенням ходять, то чого б справу і не продовжувати? Єдине, чекаємо, коли карантин послабиться і можна буде запрошувати дітей до нас у музей», – зізнається Наталія Коцюбинська.

За її словами, нині музейні працівники дуже сумують за школярами, бо самі отримували велике задоволення від спілкування з ними.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button