Суспільство

У Чернігові хочуть встановити меморіальну дошку видатному музиканту

До Чернігівської міської ради надійшло звернення від голови Чернігівського обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки, директора Чернігівського фахового музичного коледжу ім. Л. В. Ревуцького Володимира Суховерського із проханням встановити меморіальну дошку народному майстру музичних інструментів, музиканту та музичному педагогу Олександру Шльончику на фасаді будинку за адресою: вулиця Фабрична, 12.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Onuka вийшла заміж у Чернігівському РАГСі

Це питання розглянуть завтра, 6 травня, на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

Довідка.

Шльончик Олександр Микитович (1921-2008) – народний майстер з виробництва бандури і багатьох ексклюзивних інструментів. Олександр Микитович з 1946 року працював на відомій в усьому світі Чернігівській фабриці музичних інструментів. Він працював у цеху та був конструктором, котрий без фахової освіти вивчив і знав якість породи кожного дерева з якого можна було б виготовляти той чи інший музичний інструмент. Олександр Микитович розробив формули акустики музичних інструментів (бандури, гітари, домри, балалайки, мандоліни). Ним виготовлені сотні сопілок різного регістру, окарини, кувиці та інші.

Саме Олександру Шльончику було запропоновано реєструвати унікальний інструмент торбан-бандури, на якому грав Тарас Шевченко.

Інструменти, виготовлені Олександром Микитовичем звучать у колективах Національної капели бандуристів ім. Г. Майбороди, Національного академічного Народного хору ім. Г. Верьовки та інших.

Меморіальну дошку планується виготовити та встановити за небюджетні кошти.

Ще статті по темі

Back to top button