Суспільство

У Чернігові на меморіальній дошці Павлу Полуботку зображений інший чоловік

Уже досить давно одна з вулиць Чернігова носить ім’я військового і політичного діяча, козацького полковника Павла Леонтійовича Полуботка. Починається вона в центральній частині міста і тягнеться на схід. До того ж, на вулиці вже багато років висить меморіальна дошка Павлу Полуботку. Між тим, Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею імені Тарновського, стверджує, що на дошці зображений зовсім не той Полуботок, на честь якого назвали вулицю.

«Це Полуботок, але не Павло, а його батько. висновки такі зробив, з огляду на портретну галерею. Бо Павло Полуботок на портреті зовсім інакший на вигляд.

Є портрет Павла Леонтійовича Полуботка, полковника Чернігівського, із Національного художнього музею України і є портрет його батька, Леонтія Артемійовича Полуботка із того ж музею. Так от, той, що зображений на меморіальній дошці, – це Леонтій. Коли робили дошку, переплутали зображення та й усе. Ніхто й не вникав, мабуть, особливо. Щойно вулицю найменували, то цю дошку й повісили. І всі знають про невідповідність зображення, бо неодноразово на цю ситуацію звертали увагу. Але дошку ніхто не переробляє. Очевидно, так вчинять, коли для цього прийде час», – каже Сергій Лаєвський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині можна побачити антилопу з «хоботом» (Фото)

За його словами, в Чернігові це не єдина, так би мовити, помилка.

«На міській раді висить герб і ті, хто його туди повісив, вважають, що то герб Чернігова. Але якщо придивитися, то там висить орел у колі. Але герб – це дуже серйозна і важлива справа, що потребує уважного ставлення до елементів герба та кольорів – що яке на вигляд, що якого кольору. Якщо не можеш у кольорі герб уявити, то в геральдиці є штриховка, яка відповідає певним кольорам. У цьому випадку вони представили орла, чимось схожого на польського. А насправді він має бути розфарбований відповідними кольорами. І тоді це буде герб Чернігова.

От і маємо, з одного боку, невігластво, а з іншого – байдужість, що позначаються на подібних дошках не про того, або на гербах, які насправді не є гербами», – зазначив Сергій Лаєвський.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button