Суспільство

У Чернігові обговорили роль і значення добровольчого руху в сучасній війні

11 березня в Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено онлайн-гутірку на тему «День українського добровольця. Про що це?» за участі істориків і добровольця.

«У 2014-2015 роках в Україні ставлення до добровольчого руху підносилося аж до своєрідного культу. Потім ця ейфорія почала спадати, нині ж спостерігаємо тенденцію у частини ЗМІ та деяких політиків намагатися все негативне акцентувати, сфокусувати саме на нас. Так хто ми?», — так сформулював головне питання Павло Славинський, доброволець, учасник бойових дій в російсько-українській війні, психолог і модератор гутірки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За загиблих у лютому Захисників України помолилися в Чернігові (Фото)

«З початком російської агресії наприкінці зими – навесні 2014-го армія фактично відсторонилась від участі в захисті держави, спецпідрозділи СБУ та МВС були під впливом постмайданних викликів, тому фактично ні на кого не було покластися. І в цих умовах критично важливим важелем виступило громадянське суспільство у вигляді активістів Майдану. Було прийнято рішення, що сформовані у вирії протистояння з тітушками та міліцією загони Самооборони Майдану стануть основою для формування нових добровольчих підрозділів. І першими такими формуваннями стали оперативні батальйони МВС і так звані резервні батальйони Національної Гвардії. На березень 2014 року це була фактично єдина можливість легальностворювати військові формування без контракту та бюрократичної тяганини. Під час активної фази військових дій навесні і влітку 2014 року усі добровольчі батальйони брали участь у бойових діях разом з підрозділами регулярної армії. Дуже часто вони йшли в авангарді наступу, а під час оборонних дій приймали на себе удар противника. Висновок: літо 2014 року назавжди залишиться в історії війни на Донбасі як «літо добровольців». Фактично саме добровольці виконали свою місію, мобілізувалися і першими встали на захист вітчизни. Саме вони витримали найтяжчий удар у той час, коли армія тільки розгорталась і набирала сили», — наголосив Михайло Жирохов, військовий експерт національного рівня, завідувач філії «Військово-історичний музей» Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського.

«Саме добровольці, добровольчий рух врятував нашу країну від загарбання російським агресором навесні-влітку 2014-го. Згадаємо факт, що перший наступальний бій по знищенню російського блокпосту під Слов’янськом загоном «Правого сектору» проведено саме 20 квітня 2014-го. Він був погоджений із керівництвом держави, яке, зв’язане перемовинами у Женеві та іншими обставинами (так зване «перемир’я» тощо), потім заявило, що силові структури України до цього не мають жодного відношення», — заявив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині вшанували пам’ять вбитого російським агресором Номана Челебіджіхана (Фото)

«Я повністю згоден з Михайлом Жироховим, що спроба дискредитації добровольців, добровольчого руху, це вже майже семирічна цілеспрямована компанія, яку ведуть спецслужби інформаційно-психологічної війни Російської Федерації. Отже, добровольці — Герої, рятівники України. Проте, варто окреслити: що означає цей термін? Є два типи добровольчих формувань : 1) сформовані без участі та допомоги держави («Правий сектор», «ДУК» та інші); 2) сформовані за участю і в складі силових структур держави (ЗСУ, Національна Гвардія та інші). Крім цього величезна кількість добровольців з березня 2014-го просто йшла у військкомати, щоб в армії захищати батьківщину», — повідомив представник Інституту національної пам’яті.

«На сьогодні, коли ще триває війна з російським агресором і частина даних засекречена або чекає на дослідження, можемо дуже приблизно окреслити чернігівський вимір початків українського добровольчого руху навесні-влітку 2014 року. Участь у добровольчих формуваннях, які створювалися незалежно від державних органів:«Правий сектор» та ОУН – до 70 бійців; батальйон «Азов» – 10-15 бійців; батальйон «Айдар» – до 5 бійців; інші формування – до 20 бійців.Участь у добровольчих формуваннях, які створювалися силовими структурами держави:13-й батальйон територіальної оборони «Чернігів-1» та41-йбатальйон територіальної оборони«Чернігів-2» (перша хвиля) – разом до 600 бійців; добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Чернігів» – 200 бійців. Добровольці з Чернігівщини з березня 2014 року йшли воювати за Україну і через військкомати в Збройні Сили України та всі інші силові структури. Про їхню чисельність казати ще рано. Йде війна…», — поділився першими результатами своїх досліджень військовий експерт Михайло Жирохов.

ОРГАНІЗАТОРИ: Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської обласної державної адміністраціїта Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського.

ВІДЕОЗАПИС цієї гутірки можна подивитися за посиланням: https://bit.ly/3laYnyU

Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button