Суспільство

У Чернігові шукали водія на зарплату 30 тисяч гривень

Майже 35 тисяч безробітних перебували й отримували соціальні послуги протягом 2018 року в центрах зайнятості області. Десь третину з них, а це 11 тисяч, служба зайнятості працевлаштувала. Зокрема 25 громадян започаткували власну справу, скориставшись виплатою допомоги за безробіттям одноразово. Крім того, 2,7 тис. безробітних за скеруванням служби зайнятості набули нових професій і підвищували кваліфікацію, 6,4 тис. – залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Загалом, за інформацією обласного центру зайнятості, станом на 1 січня 2019 року в області налічувалось 11,8 тис. офіційно безробітних громадян, що на 8% більше, ніж на цю дату рік тому.

Розповідає директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка: «Нові вакансії в базі даних обласної служби зайнятості з’являються постійно. Більшість із них із мінімальним розміром заробітної плати або наближеним до нього. Проте є й високооплачувані. Станом на 1 січня 2019 року середній розмір оплати праці в розрахунку на одну вакансію, що подаються роботодавцями до служби зайнятості, становив 4 928 грн. Він на 32% менший за середню зарплату в регіоні». За словами Лідії Падалки, найбільш високооплачуваними в нашій області є службовці та керівники, робітники з обслуговування устаткування і кваліфіковані працівники з інструментом. Менше за інших заробляють представники найпростіших професій, торгівлі та сфери послуг.

Отже, ТОП вакансій за 2018 рік з найбільшою заробітною платою, яку пропонували роботодавці області (зазначаються одиничні випадки, коли роботодавці були готові платити вказані суми за названі види професій):

— водій автотранспортних засобів (30 000 грн);

— начальник зміни (промисловість) (30 000 грн);

— водій автотранспортних засобів (20 000 грн);

— тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва (20 000 грн);

— заступник директора (20 000 грн);

— енергетик (20 000 грн);

— лікар-терапевт (17 640 грн);

— лікар-педіатр (17 640 грн);

— лікар загальної практики-сімейний лікар (17 640 грн).

За словами Лідії Падалки, роботодавці Чернігівщини готові платити «київську» заробітну плату фахівцям, яких важко знайти на ринку праці. Цього року це агрономи, трактористи, рамники, слюсарі з ремонту автомобілів, водії, електрозварники, токарі, шліфувальники по дереву. Висока заробітна плата також пропонується досвідченим менеджерам, інженерам різної спеціалізації, системним адміністраторам, інженерам-програмістам, кваліфікованим юристам та бухгалтерам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пошуку роботи безробітним допомагатимуть кар’єрні радники

Минулого року на 9% збільшилась кількість вакансій, що їх подають роботодавці до служби зайнятості. Загалом за рік їх налічувалось 31,7 тис. Із них 38% пропонували мінімальну зарплату, 58% – нижчу за середню по області. Лише на 4% вільних робочих місць виставляли заробітну плату понад 7 200 гривень.

ТОП вакансій за 2018 рік із найменшою заробітною платою, яку пропонували роботодавці області:

— продавець продовольчих товарів (3 200 грн);

— продавець непродовольчих товарів (3 200 грн);

— підсобний робітник (3 200 грн);

— комплектувальник меблів (3 200 грн);

— робітник із благоустрою (3 200 грн).

Ще статті по темі

Back to top button