Суспільство

У Чернігові з’явиться ще один почесний громадянин – на звання претендує режисер Бакіров

На виконкомі міськради 28 липня депутати розглянули питання щодо присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова» Бакірову Андрію Ринатовичу, художньому керівнику — головному режисеру Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.

Про це ЧEline повідомили в прес-службі Чернігівської міської ради.

Про особистий внесок в розвиток міста та особливі заслуги заслуженого артиста України Андрія Бакірова розповів генеральний директор ЧОАУМД театру ім. Т. Г. Шевченка Сергій Мойсієнко.

За його словами, Андрій Бакіров з 1983 року працював в Чернігівському обласному українському музично-драматичному театрі артистом драми, пізніше актором у Чернігівському обласному театрі для дітей та молоді. У двох чернігівських театрах він здійснив постановки близько двадцяти різножанрових вистав сучасного та класичного репертуару.

«З 2010 року Андрій Бакіров призначений на посаду художнього керівника — головного режисера Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка.

В цей час у театрі, після декількох років відсутності майстра та чутливих болючих процесів, розпочалась епоха творчого ренесансу, відновлення творчого колективу. До театру було запрошено багато молодих митців та акторів. А сьогодні театр видає солідний творчий продукт», — зазначив Сергій Мойсієнко.

За останні роки головний режисер здійснив постанову низки вистав, багато з яких стали переможцями і лауреатами престижних театрально-мистецьких конкурсів і фестивалів як в Україні, так і за її межами (Білорусь, Єгипет, Польща).

Члени виконавчого комітету міської ради одноголосно прийняли рішення щодо присвоєння почесного звання. Остаточно це питання має затвердитись на найближчій сесії міської ради.

Довідка

За великі, творчі досягнення, значний внесок у розвиток українського національного театрального мистецтва Андрій Бакіров нагороджений:

— у 2001 р. премією «Експернмент» Спілки театральних діячів України;

— у 2005 р. срібною медаллю Академії Мистецтв України;

— у 2012 р. за вагомий особистий внесок у соціально-економічний, культурно-освітній розвиток Чернігівської області, значні професійні здобутки, багаторічну сумлінну працю було присвоєно почесне звання «Заслужений артист України»;

— у 2016 р. був нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

Крім того, творча діяльність майстра неодноразово була відзначена Почесними грамотами і подяками Міністерства культури України, Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної та міської ради.

Серед працівників культури і мистецтва А. Р. Бакіров користується заслуженим авторитетом як один з визнаних високопрофесійних режисерів України. Велику увагу в своїй режисерській діяльності він приділяє створенню сценаріїв та постановці театралізованих концертних програм, присвячених відзначенню державних свят та ювілейних дат вітчизняної історії, видатних діячів української культури.

Ще статті по темі

Back to top button