Суспільство

У Чернігові зафіксували вже понад 20 злочинів проти культурної спадщини – Ткаченко

У Чернігові вже понад 20 зафіксованих злочинів проти культурної спадщини.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у Телеграмі.

«Повертаюся з Чернігова. Від побаченого хочеться кричати і мовчати одночасно. Сьогодні в очах чернігівчан я зустрічав поранений погляд. І від того дуже боліло всередині. Сотні загиблих, вщент зруйновані будинки мирних жителів, обстріляні дитячі садочки, лікарні. російські нелюди — от хто стоїть за звірствами в Україні. За звірствами в Чернігові. Чернігів — колиска культури та місто, яке стоїть біля витоків української історії та Русі. Зараз тут уже понад 20 зафіксованих злочинів проти культурної спадщини», — заявив Ткаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від вибухів здригалася земля: як переживають війну дикі тварини у «Беремицькому»

Він зазначив, що Чернігівський дитинець та історичні вали також зазнали обстрілів, які «розшрамували» стіни храмів — Спасо-Преображенського собору XI ст., Катерининської церкви XVIII ст., Борисоглібського собору XII ст. На жаль, пошкоджень зазнав і Єлецький Успенський монастир XI ст.

«Все через те, що російські війська бомбили останній вихід з Чернігова. Бомбили по цивільному населенню, позбавляючи їх будь-якого шансу на «зелений коридор». Портрет нечисті варто змальовувати саме з російських солдатів, бо вони є абсолютне зло», — зазначив міністр.

Ткаченко також показав уламок снаряда, що розбив вікна Катерининської церкви. Його передав священник, який весь час залишався в храмі під час обстрілів. Залишався, аби молитись, щоб ця війна не забрала храм.

«рашисти сповнені нечисті всередині, і не пробачити їм вбивства мирного населення, понівечених домівок, зруйнованої інфраструктури. А ще — пошкодженої культурної спадщини. Саме тому переговорив з губернатором області В’ячеславом Чаусом та мером Владиславом Атрошенком щодо збереження культурної спадщини Чернігова. Бо що спільного між військовою інфраструктурою, Чернігівською обласною бібліотекою Короленка чи обласним молодіжним центром (колишній кінотеатр ім. Щорса)? Відповідь — цинізм росіян, з яким вони варварськи гатили по цих об’єктах», — заявив Ткаченко.

Міністр також наголосив, що вся Україна має бути вдячна Чернігівській, Харківській та Сумській областям за те, що стояли до кінця, аби захистити Україну. «Стояли до кінця, жертвуючи собою. Україна зробить усе, аби покарати винуватців. Вічна пам‘ять загиблим», — написав Ткаченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Укрінформ

Ще статті по темі

Back to top button