Суспільство

У Чернігові занепадає будинок, у якому мали створити музей (Фото)

Будинок, що знаходиться по проспекту Миру поруч із готелем «Градецький», збудований у 1877-1878 рр. Він належав династії лікарів, що її заснував Павло Полторацький, який був знаним лікарем у Чернігові. Саме його правнук заповів створити у будинку музей.

Роман Нитченко, часто проходивши повз цю будівлю, ніколи не звертав особливої уваги, лише знав, що це будинок з історією. Але нещодавно вирішив «копнути» глибше.

Будинок багато років належав Українському товариству мисливців та рибалок, а з 1998 року орендувався Чернігівським відділом Союзу українок, який мав на меті відновлення будівлі та створення в ній музею Софії Русової. У 2016 році будівлю хотіли продати, але втрутилась громада.

Відомо, що будинок мав кутий ґанок із навісом і веранду з різьбленими колонами та садом, всередині було облаштовано камін. І все це не збереглося. Будинок зазнав крадіжок і пожежі, багато чого було втрачено. Нинішній стан будівлі плачевний: різьблення гниє, гарні двері без навісу зазнають «атаки» часу та вологи, дах провис і протікає, фундамент через зарості також поступово руйнується та й загалом штукатурка по будівлі відвалюється.

А внутрішній стан загалом не можна описати… У 2016 році під час проведення ревізії будівлі говорили, що будуть ремонтні роботи. Чи будуть вони? І який зараз статус будівлі? Чи буде зрештою тут музей? Якщо ми хочемо стати туристичним містом, то маємо зберегти будинок Полторацьких.

Джерело: «Черниговский Кисель»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button