Суспільство

У Городнянській громаді школярі почали сортувати сміття (Фото)

Шлях до глобальних перетворень лежить через локальні ініціативи та дії на місцях. Але вони не завжди знаходять підтримку й втілюються в життя. Свого часу в Городні були встановлені спеціальні контейнери для збору пластикових пляшок. Тривали дебати: мовляв, не звикли люди сортувати сміття, навряд чи долучаться до цього. Між тим, як показав час, люди охоче підтримали ініціативу – і контейнери почали справно наповнюватися пластиковими пляшками.

Однак, як з’ясувалося, реалізувати ідею в повному обсязі не так-то просто: заводи, які приймають для переробки вже відсортоване сміття, висувають доволі непрості вимоги: наприклад, пляшки повинні бути сортовані за кольором, розміром і спресовані певним чином. Тож місцева ініціатива завмерла, а нині пляшки з контейнерів періодично приїжджають і забирають підприємці з Чернігова.

256775799_320943672833955_2777957288127322149_n

Була й ініціатива встановити сортувальні лінії безпосередньо на міському сміттєзвалищі. Завезли обладнання, найняли робітників, але довго не протрималися – для чернігівських підприємців справа виявилась невигідною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Стольному запроваджують роздільний збір сміття (Фотофакт)

Отож, ідея сортування сміття для подальшої переробки геть не нова, і до того ж дуже актуальна — адже для утилізації відходів потрібні значні земельні площі. Крім того, сучасні відходи становлять велику небезпеку для довкілля. Тому майбутнє не може не тривожити. І це розуміють усі – насамперед молодь і навіть діти.

Так і Антон Гармаш після участі в одному з чернігівських форумів привіз доволі актуальну й необхідну ідею, суть якої — запровадження сортування в Городнянській громаді. На форумі представник ГО «Еко Місто» Сергій Забара представив відвідувачам принципи та правила сортування, наочно продемонстрував, як можна повторно використовувати пластик. Захопившись і надихнувшись, Антон поділився досвідом чернігівців із молоддю Городні та запропонував їм відвідати станцію сортування сміття і майстерні «PlastikFantastic», щоб побачити все на власні очі.

«Четверо дівчат із Молодіжної ради відгукнулися на цей заклик: Альбіна Солохненко, Софія Радченко, Альона Боярінова та Олена Скоблік. Під час екскурсії нам розповіли, як і навіщо сортувати сміття, а також невтішну статистику зі станом сортування сміття в Україні. І уявіть собі, що сьогодні менше ніж п’ять відсотків українців сортують сміття», – зазначає Антон Гармаш.

257720019_4772724116081886_8094994996336115740_n

Будучи враженими побаченим і почутим, дівчата не гаяли часу. Щоб навчити однолітків базових правил сортування сміття, активістки організували масштабну просвітницьку кампанію. Вони розповідали учням усіх класів, як правильно та навіщо сортувати сміття, показували та розповідали, як практично можна використовувати вторинну сировину, а також залишали самостійно розроблені буклети. Команда подбала і про можливість для школярів одразу застосувати на практиці отримані знання.

У Смичинському, Бутівському та двох Городнянських ліцеях встановили контейнери для сортування, розділені на три секції: для скла, пластику та паперу. Дівчата переконані, що це лише перші кроки.

«Я взяв на себе відповідальність за вивезення сміття з контейнерів, які ми встановили в ліцеях. Його я потім відвожу на станцію сортування. Це не зовсім зручно. Тому ми хочемо звернутися до міської ради та до комунальних служб, щоб створити сортувальну станцію. Для цього нам зараз бракує обізнаності, тож слід проводити акції, зустрічі, оформляти стенди, щоб ознайомити людей із правилами сортування сміття. Але ми переконані, що нам все вдасться», – зазначає Антон Гармаш.

Джерело: Новини Городнянщини

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button