Суспільство

У громадах Чернігівщини з’являються «вихователі безпеки»

Захист і безпека дітей – сучасні пріоритети. Саме тому поліцейські, рятувальники, представники влади й освітяни об’єднують свої зусилля, аби діти почувалися захищеними.

Тож на Чернігівщині реалізовують пілотний проєкт під назвою «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі» – іншими словами, вихователь безпеки. Він започатковувався ще в 2021 році. Його ініціаторами виступають Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція Міністерство освіти і науки, а також усе відбувається за погодженням з органами місцевого самоврядування.

«Передбачається, що спеціалістом із безпеки в освітньому середовищі буде посадова особа місцевого самоврядування, яка працюватиме або вже працює у виконавчому органі сільської, селищної чи міської ради і ОДА.

Вихователь безпеки може бути закріплений не більше ніж за чотирма навчальними закладами, але з розрахунку не більше як 1,5 тисячі дітей на одного спеціаліста з безпеки.

На сьогодні в нас є спеціаліст із безпеки в Ніжинській територіальній громаді, закріплений за трьома навчальними закладами, і в Корюківській територіальній громаді теж закріплений за трьома навчальними закладами. Ці спеціалісти вже пройшли відповідне навчання, на них покладені обов’язки і вони виконують свою роботу.

Також у нас стартував третій етап відбору кандидатів на вихователів безпеки. Своїх кандидатів і заяви подали Ладинська, Прилуцька, а також Бобровицька громади. На сьогодні відібрано на навчання кандидата з Ладинської громади. Учора кандидат прибув до Львова і на базі Львівського університету внутрішніх справ ці фахівці упродовж місяця проходитимуть відповідне навчання й отримають сертифікати. Тільки після цього вони прибувають на місце своєї роботи», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає начальник відділу ювенальної превенції, управління превентивної діяльності ГУНП у Чернігівській області підполковник поліції Оксана Огненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 46 щасливих спільних років: історія кохання відомого чернігівського фотографа Віктора Кошмала

За її словами, вихователі безпеки займатимуться профілактикою булінгу саме на території навчального закладу, а також на прилеглій території. Вони можуть брати участь у планових заходах, що відбуваються в закладах освіти, вивчати причини й умови, що сприяють вчиненню дітьми будь-яких кримінальних чи адміністративних правопорушень, бути комунікаторами між органами поліції, а також ДСНС у разі необхідності. 

«Є проєкт «Дорога до школи», то вихователь з безпеки вивчає, якою дорогою діти прибувають до навчального закладу. Відповідно, може надати рекомендації, як до органу місцевого самоврядування для покращення безпекової ситуації, так і до поліції.

Також серед завдань – профілактика суїцидальної, девіантної, віктимної поведінки учнів, профілактика куріння школярами тютюнових виробів, електронних цигарок, вживання алкогольних напоїв. Запобігання залученню дітей до деструктивних молодіжних груп і течій. І навпаки, популяризації серед дітей здорового способу життя», – розповідає Оксана Огненко.

Важливо, що фахівець працюватиме з конкретними дітьми, які потребують допомоги.

«Також беремо до уваги, що Чернігівщина – прикордонна область. І ось у Корюківській громаді навчальні заклади – на дистанційному навчанні. Але це не заважає нашому вихователю безпеки вивчати умови, в яких навчаються діти, зокрема, чи всі мають доступ до інтернет-ресурсів. То вихователі швиденько збирають інформацію про дітей, які з тих чи інших причин не виходять на онлайн-заняття, аби передавати інформацію про них до відповідних органів поліції, щоб з’ясовували причини й умови, чому така ситуація. А також аби повертати дітей до навчання. Інформувати заклади освіти, відділи освіти, що є діти, які не мають технічної можливості навчатися, щоб ці діти були забезпечені планшетами або іншими технічними засобами для онлайн-навчань. Ювенальна превенція з такими сім’ями працює, виявляються і сім’ї, в яких батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, і проводиться відповідна робота.

Вихователь безпеки також веде паспорт навчального закладу, сюди входить також перевірка бомбосховищ чи укриттів, пожежної безпеки», – сказала Оксана Огненко.

На успішність впровадження такого проєкту також сподівається і начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОВА Юрій Музика. Він висловив упевненість, що невдовзі безпековий проєкт пошириться і на інші громади.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Поліція Чернігівської області

Ще статті по темі

Back to top button