Суспільство

У Коропі відкрили меморіальну дошку на честь Михайла Куриленка

На будівлі районного центру дитячої та юнацької творчості у Коропі відкрили меморіальну дошку на честь борця за незалежність України, активного учасника Української революції 1917-1921 років Михайла Куриленка. Урочистий захід, організований ГО «Українська Ініціатива» за сприяння органів влади та Українського інституту національної пам’яті, відбувся вчора, 15 листопада.

Пам’ять видатного земляка прийшли вшанувати коропчани, небайдужі до історії України, зокрема свого краю. Завітали на відкриття і поважні гості: представники Міністерства культури України, Чернігівської облдержадміністрації, «Української Ініціативи», громадськість із Донецької області, науковці.

«Життєвий шлях, освітня та громадська діяльність Михайла Куриленка не знайшли належного висвітлення в історичній та краєзнавчій літературі, однак ми повинні докласти зусиль, щоб його ім’я постало перед сучасниками. Маємо відроджувати історичну пам’ять про українських героїв, наближуючи історичні факти до людей, відкриваючи імена видатних постатей української держави», — зазначив директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко.

Під час виступів неодноразово зазначалося про історичну тяглість поколінь. Адже, як і сто років тому, Україна продовжує боротися за свою цілісність та незалежність. Відтак, варто враховувати як здобутки, так і помилки минулого, аби не допустити прорахунків у сучасній боротьбі.

До речі, Михайло Куриленко є засновником спілки «Гуцульське мистецтво». Вона об’єднала ткачів і художників, які займалися пошуковою роботою, їздили по селах і відтворювали побачене у своїх роботах. Так, і досі один з килимів знаходиться в палаці короля Швеції, а другий, що пережив обшуки і Берлінську облогу, експонується в музеї Нью-Йорка.

Джерело: сайт Чернігівської ОДА

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button