У лікарнях області вже п’ятеро жертв «тихого полювання»
Тепла та волога погода, що супроводжує кінець весни і початок літа, якнайкраще сприяє ранній появі грибів.
Нині в лісах Чернігівщини можна знайти навіть гриби, які зазвичай з’являються восени – обабку, білого, підберезовика, опенька, маслюка.
Тому з кожним днем дедалі більше людей вирушають на «тихе полювання», аби урізноманітнити свій стіл цими дарами лісів і луків.
Утім, чи впевнений досвідчений грибник зі стажем, що у своєму кошику він має лише їстівні гриби? Чи не сховався під маскою того ж самого підберезовика гриб, що може спричинити негаразди зі здоров’ям?
Звісно, ні, адже, наприклад, павутинник, загострена рядовка, волоконниця – одні з отруйних грибів – саме влітку дуже і дуже схожі на звичайні їстівні гриби, в результаті вживання яких сам грибник і його родина ризикують замість задоволення опинитися на лікарняному ліжку.
Щороку близько сотні жителів області отруюються грибами. Більшість із них після того, як пройде дезінтоксикаційну терапію, повертається до нормального життя. Утім, буває й таке, що після вживання грибів в організмі людини настають незворотні зміни, не сумісні з життям.
За неофіційними даними, протягом останніх 10 років через гриби померло близько 15 жителів області, причому є два випадки, коли через бліду поганку гинули навіть цілі родини.
«Здебільшого, звісно, в разі раннього звернення до медиків, наслідкам отруєння грибами можна запобігти, – стверджує завідувач інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні № 2 Світлана Ворона.
– Нудота, блювота, підвищення температури тіла, запаморочення – основні симптоми отруєння. Якщо така ситуація не загрожує здоров’ю людини , тоді пацієнт потрапляє до гастроентерологічного відділення. А в разі потреби, коли стан людини викликає занепокоєння медиків, його доправляють до реанімації».
Нині в різних лікувально-профілактичних закладах Чернігівщини на лікуванні перебувають п’ятеро осіб, які отруїлися дарами лісу. Тобто цього року гриби почали «полювання» на людей раніше, ніж зазвичай.
«Зараз в Україні загалом і на Чернігівщині зокрема немає служби, куди можна було б звернутися з приводу визначення ступеня отруйності грибів, – наголошує завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень відділу дослідження біологічних факторів Обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України Артем Ярошенко. – Ми лише досліджуємо рівень вмісту радіонуклідів у грибах, причому тільки тоді, коли до нас звертаються люди».
Отже, люди, збираючи гриби, сподіваються лише на свій досвід. Але все-таки медики вкотре просять українців бути обережнішими і радять:
– Кладіть у козуб тільки ті гриби, у яких ви абсолютно упевнені. Ця прописна істина збереже вам здоров’я, а іноді й життя. Збирайте гриби вранці, в цей час вони свіжі, міцні і краще зберігаються.
– Не можна збирати старі, червиві, покриті цвіллю гриби. У таких грибах уже починаються процеси розкладання білка, що може завдати непоправної шкоди .
– Не можна збирати гриби, які виросли після перших заморозків. Гриби, зібрані біля автомобільних трас і залізничних колій, накопичують небезпечні для здоров’я важкі метали та радіоактивні елементи.
– Для збору грибів не варто використовувати тару, куди не проникає повітря – поліетиленові пакети, сумки тощо. Краща місткість для грибів — плетений кошик.
– Після повернення додому почистіть свою здобич негайно, інакше на ранок доведеться викинути значну частину трофеїв.
– Страви з грибів не можна зберігати в теплому місці, вони швидко псуються.
– Будь-які гриби обов’язково треба відварити, причому зливати воду не менше трьох разів.
І головне: якщо в перші години після вживання грибів ви відчули певні негаразди та дискомфорт у шлунку, кишківнику або у підшлунковій залозі та печінці – одразу викликайте «швидку»!
ну белые грибы же безопасные..