Суспільство

У Менському районі лабораторно підтвердили випадок сказу

При дослідженні в Чернігівській регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів зразків патологічного матеріалу відібраного від телиці з с. Блистова Менського району, виявлено захворювання на сказ (звіт про результати дослідження патологічного матеріалу   №000094 п.м./18   від 09.08.2018року).

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Менській районній державній адміністрації №12 від 09.08.2018 року, згідно діючої Інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» в с.Блистова та визначеній території загрозливої зони введено карантинні обмеження по сказу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина отримала 78 000 доз вакцини від сказу

Відповідно результатів епізоотичного розслідування встановлено, що загибла від сказу телиця належить приватному господарю. Тварину припинали для випасу у полі, поблизу своєї присадибної ділянки. Поряд розташований ліс де часто бачили лисиць, які були ймовірним джерелом збудника.

У вогнищі сказу проведені заходи відповідно до вимог Інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» — відбір та доставка патологічного матеріалу, епізоотичне розслідування, вимушені щеплення сприйнятливих тварин в даному приватному господарстві, дезінфекція місця утримання та загибелі хворої тварини. Продовжується проведення заходів в неблагополучному пункті – щеплення тварин проти сказу, обстеження мисливських угідь, боротьба з бродячими та дикими тваринами (лисицями), запроваджені обмеження щодо переміщення тварин.

Контактні особи – члени родини, в якій жила телиця, — отримали необхідну медичні допомогу ще до лабораторного підтвердження діагнозу. Інформацію про підтвердження діагнозу на сказ телиці та контактних осіб надано до Менського районного лабораторного відділення ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України»

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області попереджає – єдиний спосіб уберегти худобу від інфікування сказом це щеплення.

Вакцина безкоштовна.

Більш детальну інформацію про сказ читайте за посиланням.

Ще статті по темі

Back to top button