Суспільство

У музеї на Чернігівщині влаштують акцію «День неспішного мистецтва»

Насолодитися спогляданням експонатів, спілкуванням і дискусіями планують у Прилуцькому краєзнавчому музеї ім. В.І. Маслова в «День неспішного мистецтва», 13 квітня. І розглядатимуть здебільшого зброю.

Акцію в музеї влаштовують уже вдруге і все задля того, щоб відвідувачі уважно роздивлялися цікаві експонати, бо поспіхом нічого до пуття розгледіти неможливо, а отже й сформувати повне уявлення про старовинну річ та дух епохи.

«Буває, прийшов відвідувач, трішки побув і швидко виходить із зали. Інколи питаєш: «А ви вже все передивилися?». І у відповідь чуєш, що так. Як ото протягом пройшли і все. І тому є акції, коли намагаються звернути увагу відвідувачів до одного предмета, аби вони більш уважно його розгледіли. Експонатом може стати будь-що. Чи то картина, на якій головний центральний образ, а далі – то якийсь фрукт, то тваринка, елемент побуту. І саме на них люди не звертають увагу. А митець, коли їх зображав, вкладав якийсь зміст у кожну деталь», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Тетяна Зоць, директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

Оскільки нині в музеї експозиція історичного відділу розібрана, вирішили у виставковій залі зробити експозицію на зразок виставок одного експонату. Щоправда, експонат буде не один, а кілька, об’єднаних єдиною концепцією. Це зброя і захист. Щоправда, не сучасна, а періоду Гетьманщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині складають план економічного відновлення

«Буде полкове сідло гетьмана Лівобережної України Данила Апостола; патронташ, що належав Григорію Івановичу Ґалаґану з відомої родини Ґалаґанів; порохівниця із зображенням тризуба, сокола та іншими зображеннями, і вона датується XVIIXVIII століттям, а можливо, навіть і більш раннім часом.

Теж такий цікавий експонат – кольчуга, особливо шолом-місюрка з неперевершеним рослинним орнаментом. Його також можна роздивитися в деталях. Є і рушниця, але вона не військова, а для полювання. Але вона дуже орнаментована елементами полювання – тваринами, зброєю, дичиною, на яку полюють. Усе це в експозиції просто так не розгледиш. А ми ці зображення фотографуємо та збільшуємо, виводимо на екран через проєктування, і предмет спочатку розглядають вживу, а потім у деталях через проєктор. Потім побачене обговорюємо, аналізуємо. Адже коли експонат виставляється, його можна бачити тільки з одного боку. Що там на звороті, відвідувачі можуть ніколи і не побачити. Тому ми пропонуємо з усіх боків роздивитися ці предмети», – пояснює Тетяна Зоць.

До участі в акції запросили навіть нібито місцевого експерта, який сам працівник банківської системи – інкасатор, але має цікаве хобі – виготовляє у мініатюрі за допомогою холодного зварювання фігурки воїнів – від найдавніших часів до сьогодення.

«У нього величезна колекція і він дуже знається на всіх предметах, які супроводжують воїна. То ми запросили цю людину бути експертом для цієї зустрічі.

Також до участі в акції запрошуємо всіх охочих і студентів педагогічного коледжу спеціальності «трудове навчання і фізкультура». Думаю, всім буде цікаво», – запевняє директорка музею.

Акція неспішного споглядання буде одноденною, але якщо будуть запити, в музеї її можуть повторювати, аби тільки відвідувачам було цікаво.

До речі, позаминулого року така виставка була присвячена іконопису. Експертом запрошували священника, який у деталях розповів про кольорову гаму ікон, вирази облич святих, постанову рук, ніг. Адже все на іконах має свій символізм, інформаційне та смислове навантаження. Тому треба вміти розгледіти, а не просто швидесенько пробігти залою та сказати: «Я вже все побачив».

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button