Суспільство

У МВС розглядають можливість базування вертольотів Airbus у Ніжині

Керівництво Міністерства внутрішніх справ (МВС) України розглянуло варіант базування і технічного обслуговування вертольотів Airbus Helicopters на території Спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту Держслужби України з надзвичайних ситуацій у місті Ніжині (Чернігівська обл.).

«Під час наради вивчалися питання щодо отримання, можливого базування та технічного обслуговування вертольотів Airbus Helicopters на базі загону, які будуть поставлені для потреб МВС відповідно до угоди, підписаної між урядом України та французьким постачальником, а також створення сервісного центру для обслуговування авіації МВС на аеродромі «Ніжин». Для цього робоча група здійснила політ на вертольоті ЄС-145 і ознайомилася з наявною інфраструктурою аеродрому», — повідомляє в середу прес-служба ДСНС України.

Обговорювалися також питання використання вертольотів типу Airbus Helicopters для аеромедичної евакуації, рятувальних операцій, підтримання громадського порядку, антитерористичних і спеціальних операцій, охорони державного кордону та забезпечення безпеки на дорогах.

В інформації зазначено, що базу загону в Ніжині 17 липня з робочою поїздкою відвідали перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий, керівник ДСНС Микола Чечоткін, заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров та голова Національної поліції Сергій Князєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гончарівському полігоні випробували броньовик «Козак»

Як повідомлялося, наприкінці травня Україна та Франція підписали міжурядову угоду «Про офіційну підтримку у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільної оборони в Україні». Угода передбачає закупівлю МВС у рамках держпрограми у французької Airbus Helicopters SAS вертольотів класу Н-225, H-145 і H-125 загальною вартістю EUR0,55 млрд. 7 червня угоду ратифікував український парламент, 14 липня сторони уклали контракт на постачання авіатехніки. За даними української сторони, постачання перших чотирьох машин намічено на 2018 рік, завершення постачань — до кінця 2021 року.

За даними французьких ЗМІ, частина закуповуваних у Airbus машин буде новими, а частина вертольотів і, зокрема, H225, вантажопідйомністю понад 10 тонн, належать французькій лізинговій Parilease, дочірній компанії BNP Paribas. Раніше вертольоти експлуатувала міжнародна CHC Helicopter, але після аварії одного з них у квітні 2016 року в Північному морі в Норвегії дію лізингового договору було припинено, а експлуатацію H225 було призупинено.

Фінансування операції планується забезпечити за рахунок синдикованого кредиту Казначейства Франції та консорціуму французьких банків на чолі з Credit Agricole Corporate & Investment Bank обсягом EUR475 млн, який буде надано під держгарантії терміном на шість років. Казначейську позику буде надано під плаваючу процентну ставку розміром 0,95-1,05%. Ставка за кредитом (кредитною лінією) консорціуму французьких банків — Європейська міжбанківська ставка пропозиції на три місяці (EURIBOR 3 m) + маржа в межах 2,5%.

У держбюджеті 2018 року на створення єдиної держсистеми авіабезпеки і цивільної оборони передбачено 900 млн грн, із них 200 млн грн — за лінією загального фонду і 700 млн грн — за лінією спецфонду за рахунок надходжень від спецконфіскації. Ще 400 млн грн має бути виділено за лінією загального фонду на придбання, модернізацію та ремонт вертолітної техніки ДСНС, що підпорядковується МВС.

Джерело: interfax-Україна

Ще статті по темі

Back to top button