Суспільство

У Ніжині хочуть відродити храм Іоанна Богослова

У відповідь на звернення управління Чернігівської єпархії Православної церкви України депутати обласної ради 4 квітня цього року прийняли рішення про передачу в довгострокове безоплатне користування церкви Іоанна Богослова (Іванівська церква) релігійній громаді Ніжина.

Про це повідомили у департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Цей храм, що нині є пам’яткою архітектури державного значення, був побудований 1752 року коштом ніжинських купців на місці однойменної дерев’яної церкви. Проте за призначенням не використовувався з 1918 року, а з 1926-го там зберігалися документи відділу Державного архіву Чернігівської області в Ніжині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Традиції та канони: як зміниться відвідування храмів після об’єднання церков

Ініціативу вірян активно підтримали у Ніжинській міській раді, допомогли з пошуками нового, більш пристосованого, приміщення для архіву та навіть виділили кошти на його переобладнання. На сьогодні більша частина архівних документів уже перенесена до нового сховища.

«Повернення храму у відання церкви, подальше його використання за призначенням — без перебільшення видатна подія у житті нашої громади, — зазначив ніжинський міський голова Анатолій Лінник. — Маємо надію, що вона призведе не лише до відновлення унікальної споруди, а й до зміцнення духовної єдності, піднесення патріотизму у містян».

Рішення про передачу церкви Іоанна Богослова релігійній громаді Ніжина співзвучне іншій історичній події, але вже державного масштабу, – врученню Синодального та Патріаршого Томосу. Адже і одне, і друге мають сприяти розбудові потужної, європейської України, дійсно незалежної та демократичної.

Ще статті по темі

Back to top button