Суспільство

У Ніжині вчителі судяться за урізані надбавки, а Чернігів терпить

Ніжинська міськрада урізала вчителям грошові надбавки. Останні обурились і подали до суду.

Під час формування бюджету міста на друге півріччя минулого року очільники Ніжина не врахували повної суми, необхідної для виплат надбавок педагогічним працівникам. Як наслідок – із вересня 2018 року Управління освіти відповідним наказом «розділило» місцевих освітян на «малопрестижних» і «більш престижних». Таким чином, одні отримують 10% надбавки, а інші – 20%. Обурена «освітньою дискримінацією», заступник директора з науково-методичної роботи, учитель гімназії №3 Людмила Приходько подала в суд на Управління освіти та навчальний заклад, у якому працює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителям Ніжина підвищили надбавки до посадових окладів

Наказом Ніжинського управління освіти від 5 вересня 2018 року передбачено, що всім педагогам міста, окрім 7, 9, 10, 15 шкіл, встановлюється надбавка за престижність у розмірі 10%. А освітянам у зазначених школах і в міському ліцеї розмір надбавки становить 20%.

Уже в новому 2019 році Ніжинський міськрайонний суд мав розглянути питання про скасування наказів і поновлення попередніх умов праці. Та через відсутність відповідачів і представника третьої особи – Ніжинської міськради, якій підпорядковане Управління освіти, розгляд справи відклали на 27 лютого. Зі свого боку, директор 3-ї гімназії Вікторія Пушкіна надіслала до суду письмове клопотання перенести розгляд справи з 4 січня на інший термін, мотивуючи свою неявку хворобою.

Подібна тактика затягування судового процесу вказує на те, що міськрада не має підстав та аргументів, аби захистити свої рішення в суді. Так вважає вчителька Людмила Приходько.

«Як на мене, це просто затягування справи. Робиться все навмисно, аби «забуксувати» процес. У Ніжинській гімназії №3 навчаються призери олімпіад. За кожним успіхом стоїть наполеглива й невтомна праця вчителів. А те, що ми бачимо зараз стосовно педагогів, – це просто ганьба. Багато освітян мене підтримають. Розподіл надбавок має бути справедливим. І ми будемо боротися за це», – зазначає вона.

Як пояснює сам керманич Управління освіти Станіслав Крапив’янський, Постанова Кабміну від 23 березня 2011 року встановлює 20% надбавки за престижність професії. У 2014 році була внесена зміна до цієї Постанови, що запроваджує до 20 % надбавки. Відповідно, розмір надбавки визначається керівником закладу установи в межах фонду оплати праці. Якщо його вистачає, то виходить 20%. Якщо навпаки – рекомендовано не менше 5%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Преміум-клас для “обраних”: хто з підданих Атрошенка отримує “солодкі” надбавки

«У нас 4 навчальні заклади, що не мають дефіциту бюджету: 7, 9, 10, 15 школи. Решта «виходять у мінус». Керівник навчального закладу зобов’язаний пропонувати шляхи економії, бо виходить так, що в деяких школах фонд зарплати закінчився ще в квітні-травні, і вони живуть за рахунок великих шкіл. Кожен директор свого ЗНЗ почув наші пропозиції й запропонував свої шляхи економії, зокрема, зменшення престижності. Я своїм наказом встановив надбавки директорам шкіл і працівникам методкабінету, для яких я є роботодавцем. Директори шкіл почали дублювати цей наказ, бо вони зараз є роботодавцями для своїх вчителів. Треба платити максимально, проте кошти в нас обмежені», – коментує Крапив’янський.

Водночас депутати міськради в жовтні 2018 року проголосували за 20% надбавки до посадових окладів усім педпрацівникам з 1 січня 2019 року та на 25% з 1 вересня цього року, незалежно від наповнюваності школи чи посади освітянина. Однак, як зазначає позивач, наразі в 3-й гімназії платять 10% надбавки.

Міський голова Анатолій Лінник назвав збільшення зарплати вчителям «бюджетом проїдання». Відмовившись підвищити заробітну плату освітянам на півроку раніше, мер Ніжина невдовзі збільшує посадові оклади собі та своїм заступникам, мотивуючи це матеріальним стимулюванням. Виходить, дефіцит бюджету впливає лише на матеріальне становище простих ніжинців, тоді як на підвищення окладу меру та його оточенню кошти знайти вдається. Уряд визначає професію вчителя як однаково престижною, проте тут, на місцях, можновладці обирають самі, праця кого з освітян є більшою чи меншою мірою «престижною». Тож ніжинським вчителям доводиться відстоювати це в суді.

Джерело: ПравдаТУТ

Ще статті по темі

Back to top button