Суспільство

У Ніжині відкрили кімнату-музей мореплавця Лисянського (Фото)

Ніжинці шанують своїх відомих земляків. Лише за кілька місяців в Музеї рідкісної книги була створена кімната-музей відомого мандрівника, мореплавця, який обійшов навколо світу, видатного ніжинця Юрія Лисянського. 080518_musem3

Як зазначає директор музею Олександр Морозов, створення музею розраховували на два роки, проте через соціальні мережі швидко знайшли однодумців, меценатів – і закипіла робота. За короткий час виготовили штурвал, щодня надходили експонати морської тематики. Таким чином вдалося відродити ймовірну кімнату видатного земляка.

На урочисте відкриття завітало багато гостей, які були вражені невеличкою кімнатою, наповненою експонатами та розповіддю про славетний морський шлях Юрія Лисянського, його відкриття, що зайняли визначне місце на карті світу і в історії морських відкриттів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині відкрили меморіальну дошку видатному українцю

Тривалий час постать ніжинського дослідника була в тіні відомого мореплавця Крузенштерна, з яким Лисянський вирушив у навколосвітню подорож. Про це говорили і на зустрічі ветеранів Всеукраїнської 2Асоціації ветеранів-підводників, члени якої в березні відвідали Ніжин і вклонилися великому досліднику, поклали до підніжжя пам’ятника квіти.

Ініціював приїзд голова асоціації Сергій Шабовта, який родом із Ніжина. Гості були щиро здивовані, що ніжинці свято бережуть пам’ять видатного земляка, створюють його музей, досліджують життєвий шлях.

У Ніжині відтворилася справедливість, видатний мореплавець повернувся на Батьківщину, а його музейна кімната буде поповнюватися унікальними експонатами й надалі.

Джерело: mynizhyn.com

Ще статті по темі

Back to top button